Falusi CSOK: Nem egyértelmű, melyik településen számít a lakosság csökkenése, és melyiken nem

A Népszava járt utána annak a településlistának, amelyet a kormány nemrégiban hozott nyilvánosságra, és azokat a falvakat tartalmazza, ahol igénybe vehető lenne a falucsi CSOK.

A Családi és Otthonteremtési Kedvezmény kistelepülési formájában az államilag támogatott, gyerek után járó hitelt felújításra is fel lehetne használni, ezzel ösztönözné a kormány a helyben maradást.

Eredetileg a kormány azt kommunikálta, olyan településeken vehető igénybe a támogatás, amelynek lakosságszáma ötezer alatt van és csökkent 2003 óta. Ez 1799 település jelentene, ám a kormány listáján 2486 település szerepel.

Vannak rajta olyanok ráadásul, ahol nem csökkent, hanem nőtt a lakosságszám, ilyenek például az ukrán határ mentén lévő települések (Kispalád, Ajak, Barabás), ahol titokzatos lakosságnövekedés volt a választások előtt, több százan jelentkeztek be a határ túloldaláról, ám ők nem élnek ott.

Nyíregyháza környékén szintén talált a lap olyan települést, amely jelenleg is célpontja a városból kiköltözőknek - középkorúaknak főleg, nem fiataloknak - miközben a szintén környékbeli, lakosságát elvesztő Dombrád nem került fel a listára.

A kormány 2019-ben 25 milliárd forintot szán a falusi lakástámogatásra. Részletek a Népszavában.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.