Falusi CSOK: Nem egyértelmű, melyik településen számít a lakosság csökkenése, és melyiken nem

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

A Népszava járt utána annak a településlistának, amelyet a kormány nemrégiban hozott nyilvánosságra, és azokat a falvakat tartalmazza, ahol igénybe vehető lenne a falucsi CSOK.

A Családi és Otthonteremtési Kedvezmény kistelepülési formájában az államilag támogatott, gyerek után járó hitelt felújításra is fel lehetne használni, ezzel ösztönözné a kormány a helyben maradást.

Eredetileg a kormány azt kommunikálta, olyan településeken vehető igénybe a támogatás, amelynek lakosságszáma ötezer alatt van és csökkent 2003 óta. Ez 1799 település jelentene, ám a kormány listáján 2486 település szerepel.

Vannak rajta olyanok ráadásul, ahol nem csökkent, hanem nőtt a lakosságszám, ilyenek például az ukrán határ mentén lévő települések (Kispalád, Ajak, Barabás), ahol titokzatos lakosságnövekedés volt a választások előtt, több százan jelentkeztek be a határ túloldaláról, ám ők nem élnek ott.

Nyíregyháza környékén szintén talált a lap olyan települést, amely jelenleg is célpontja a városból kiköltözőknek - középkorúaknak főleg, nem fiataloknak - miközben a szintén környékbeli, lakosságát elvesztő Dombrád nem került fel a listára.

A kormány 2019-ben 25 milliárd forintot szán a falusi lakástámogatásra. Részletek a Népszavában.

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 5,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.