Falusi CSOK: Nem egyértelmű, melyik településen számít a lakosság csökkenése, és melyiken nem

A Népszava járt utána annak a településlistának, amelyet a kormány nemrégiban hozott nyilvánosságra, és azokat a falvakat tartalmazza, ahol igénybe vehető lenne a falucsi CSOK.

A Családi és Otthonteremtési Kedvezmény kistelepülési formájában az államilag támogatott, gyerek után járó hitelt felújításra is fel lehetne használni, ezzel ösztönözné a kormány a helyben maradást.

Eredetileg a kormány azt kommunikálta, olyan településeken vehető igénybe a támogatás, amelynek lakosságszáma ötezer alatt van és csökkent 2003 óta. Ez 1799 település jelentene, ám a kormány listáján 2486 település szerepel.

Vannak rajta olyanok ráadásul, ahol nem csökkent, hanem nőtt a lakosságszám, ilyenek például az ukrán határ mentén lévő települések (Kispalád, Ajak, Barabás), ahol titokzatos lakosságnövekedés volt a választások előtt, több százan jelentkeztek be a határ túloldaláról, ám ők nem élnek ott.

Nyíregyháza környékén szintén talált a lap olyan települést, amely jelenleg is célpontja a városból kiköltözőknek - középkorúaknak főleg, nem fiataloknak - miközben a szintén környékbeli, lakosságát elvesztő Dombrád nem került fel a listára.

A kormány 2019-ben 25 milliárd forintot szán a falusi lakástámogatásra. Részletek a Népszavában.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.