Falusi CSOK: Nem egyértelmű, melyik településen számít a lakosság csökkenése, és melyiken nem

társadalom
2019 április 13., 3:52
comments 348

A Népszava járt utána annak a településlistának, amelyet a kormány nemrégiban hozott nyilvánosságra, és azokat a falvakat tartalmazza, ahol igénybe vehető lenne a falucsi CSOK.

A Családi és Otthonteremtési Kedvezmény kistelepülési formájában az államilag támogatott, gyerek után járó hitelt felújításra is fel lehetne használni, ezzel ösztönözné a kormány a helyben maradást.

Eredetileg a kormány azt kommunikálta, olyan településeken vehető igénybe a támogatás, amelynek lakosságszáma ötezer alatt van és csökkent 2003 óta. Ez 1799 település jelentene, ám a kormány listáján 2486 település szerepel.

Vannak rajta olyanok ráadásul, ahol nem csökkent, hanem nőtt a lakosságszám, ilyenek például az ukrán határ mentén lévő települések (Kispalád, Ajak, Barabás), ahol titokzatos lakosságnövekedés volt a választások előtt, több százan jelentkeztek be a határ túloldaláról, ám ők nem élnek ott.

Nyíregyháza környékén szintén talált a lap olyan települést, amely jelenleg is célpontja a városból kiköltözőknek - középkorúaknak főleg, nem fiataloknak - miközben a szintén környékbeli, lakosságát elvesztő Dombrád nem került fel a listára.

A kormány 2019-ben 25 milliárd forintot szán a falusi lakástámogatásra. Részletek a Népszavában.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt