Németország, Franciaország, Portugália és Luxemburg befogadja a Málta partjainál feltartóztatott mentőhajón rekedt menekülteket

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

Négy európai uniós tagország megegyezett a Máltánál veszteglő civil mentőhajó 62 utasának egymás közötti elosztásáról, így a hajó tíz nap után kiköthet Máltán, a migránsokat pedig továbbszállítják, jelentette be szombaton a máltai kormány.

„Az Európai Bizottság koordinációjával és Málta együttműködésével az Alan Kurdi civil hajón lévő migránsokat szétosztják Németország, Franciaország, Portugália és Luxemburg között. A migránsok közül senki nem marad Máltán” - olvasható a kormány közleményében.

Az Alan Kurdiról egy máltai hajóra szállítják át az utasokat, és az viszi őket a parthoz,  mondta egy meg nem nevezett máltai diplomata az AP hírügynökség szerint.

Málta azért nem engedte eddig kikötni a partjainál a civil mentőhajót, mert kormánya szerint a hajónak Tunéziába kellett volna mennie a kimentett emberekkel a tengerjog szerint, mivel ott van a mentés helyszínéhez legközelebbi biztonságos kikötő.

A Sea-Eye német civilszervezet hajóját, az Alan Kurdit Olaszország sem engedte kikötni. A nőket és a gyerekeket beengedték volna, de ebbe a migránsok nem mentek bele. (A hajó a nevét arról a kisfiúról kapta, aki 2015-ben megfulladt a menekültválság tetőfokán, partra sodort holttestéről készült fotó bejárta a világsajtót.)

A vízi jármű fedélzetén eredetileg 64 ember volt - 50 férfi, 12 nő és 2 gyerek -, akiket április 3-án vett fel a német hajó egy csónakból Líbia partjai előtt. Időközben két várandós nőt máltai kórházba vittek róla. (MTI/AP/Fotó: AIME REINA/AFP)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.