Az orosz-ukrán háború miatt elmaradt az északi-sarki kirándulás

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az orosz-ukrán feszültség miatt idén elmaradt a turistaszezon az Északi-sarkon, írja a Telegraph. A lap értesülései szerint az ötödik éve tartó kelet-ukrajnai konfliktus miatt nem kaphatott felszállási engedélyt annak a repülőnek az ukrán személyzete, amely a Spitzbergákról, a világ legészakibb állandó repteréről szállította volna a sarkvidéki nyár kezdetén ideiglenesen megnyíló, egy úszó jégtáblán kialakított északi-sarki táborba a turistákat, akik közül sokan húszezer fontot, vagyis kb. 7,5 millió forintot fizettek a lehetőségért.

A Telegraph jelentése szerint most mintegy háromszázan rekedtek a Spitzbergákon. Idén már biztosan nem jutnak el a sarkra, mert április 11-én kedvezőtlenre fordult az időjárás az úszó jégtáblánál, ezért az idei szezont le is fújták.

2016-ban még nem volt fennakadás, itt éppen az orosz biológus, Igor Melnyikov érkezik Barneóra, az Északi-sark közelében úszó jégtáblán kialakított ideiglenes bázisra.Fotó: Valeriy Melnikov/Sputnik

A tréfából Barneóra keresztelt úszó jégtáblán - a névvel arra utalnak, hogy az itteni klíma a szöges ellentéte a trópusi Borneó szigetén tapasztalhatónak - egy svájci-orosz magánvállalkozás működteti az ideiglenes tábort. Ők, miután az ukrán személyzet nem kapta meg a felszállási engedélyt, Kanadából próbáltak gépet szerezni, de az nem érkezett meg időben.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.