Az orosz-ukrán háború miatt elmaradt az északi-sarki kirándulás

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Az orosz-ukrán feszültség miatt idén elmaradt a turistaszezon az Északi-sarkon, írja a Telegraph. A lap értesülései szerint az ötödik éve tartó kelet-ukrajnai konfliktus miatt nem kaphatott felszállási engedélyt annak a repülőnek az ukrán személyzete, amely a Spitzbergákról, a világ legészakibb állandó repteréről szállította volna a sarkvidéki nyár kezdetén ideiglenesen megnyíló, egy úszó jégtáblán kialakított északi-sarki táborba a turistákat, akik közül sokan húszezer fontot, vagyis kb. 7,5 millió forintot fizettek a lehetőségért.

A Telegraph jelentése szerint most mintegy háromszázan rekedtek a Spitzbergákon. Idén már biztosan nem jutnak el a sarkra, mert április 11-én kedvezőtlenre fordult az időjárás az úszó jégtáblánál, ezért az idei szezont le is fújták.

2016-ban még nem volt fennakadás, itt éppen az orosz biológus, Igor Melnyikov érkezik Barneóra, az Északi-sark közelében úszó jégtáblán kialakított ideiglenes bázisra.Fotó: Valeriy Melnikov/Sputnik

A tréfából Barneóra keresztelt úszó jégtáblán - a névvel arra utalnak, hogy az itteni klíma a szöges ellentéte a trópusi Borneó szigetén tapasztalhatónak - egy svájci-orosz magánvállalkozás működteti az ideiglenes tábort. Ők, miután az ukrán személyzet nem kapta meg a felszállási engedélyt, Kanadából próbáltak gépet szerezni, de az nem érkezett meg időben.

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 9,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.