A Spiegel szerint Orbán olyan összeesküvés-elméletekkel kampányol, melyhez hasonlót szélsőjobboldali terroristáktól lehet hallani

POLITIKA
2019 április 15., 07:10
comments 306

Az egyik legbefolyásosabb német lap, a Spiegel cikke szerint Orbán Viktor ugyan azt ígérte, hogy nem fog többet az EP-választás kampányában EU-ellenes szólamokkal élni, most mégis ezt teszi, ráadásul összeesküvés-elméletekből merítve.

A lap úgy foglalja össze Orbán állításait, hogy itt hamarosan iszlamista migránstömegek fognak beáramlani mindenhova, akik az EU nagykövetségeink kaptak 'migránsvízumokat', illetve mellé név nélküli 'migráns bankkártyákat', és őket az EU szocialista bizottsága terelte ide, amely diszkriminatív a keresztényekkel szemben, és népességcserét akar.

A Spiegel szerint ez olyan típusú összeesküvés-elmélet, melyet eddig szélsőjobboldaliaktól lehetett hallani, és hasonló mondatokat olyan szélsőjobbos terroristák szövegeiben lehetett olvasni, mint Brenton Tarrant vagy Anders Breivik. 

A cikk felidézi, hogy Orbán a Fidesz kampányindítóján arról beszélt, hogy ez a választás nem másról, mint a keresztény európai civilizáció megmaradásáról vagy elpusztulásáról szól, egy másik rendezvényen pedig arról beszélt, hogy az iszlám az oka annak a civilizációs válságnak, melytől most Európa szenved. 

A Spiegel említi Orbán hétpontos 'tervét' a migáricó megállítására, és mint írják, az egyes pontok vagy hamisak vagy szinte a felismerhetetlenségig ki vannak forgatva. A német lapnál még arra is szántak energiát, hogy egyesével megmutassák, hol csúsznak el Orbán Viktor szavai a valósághoz képest. 

Például, az összes határvédelmi és menekültügyi kérdés kezelése a tagállamok kezében van, és az EU-ban nincs közös fellépési lehetőség. A névtelen migránskártyákra utalt összegek sztorija régóta kering szélsőjobboldali oldalakon, de közben lehet tudni, hogy ezt a programot Görögországban vezették be, egyáltalán nem igaz, hogy név nélkül működnének a kártyák, melyeket nem is lehet az országon kívül használni, és az oda érkező menekültek helyzetének segítésére szolgált. És így tovább: például az EU-ban tiltva a vallás alapú diszkrimináció, és mint a lap cikkéből sejteni lehet, nem gondolják, hogy az EU-ban bárki diszkriminálni tervezne a keresztényekkel szemben. 

A cikk kitér arra is, hogy a pontokkal kapcsolatban megkeresték a magyar kormányt, részletes tájékoztatást kérve, mire Kovács Zoltán válaszolt, kifogásolva, hogy a nyugati média kilenc éve dezinformációs kampányt folytat Magyarország ellen. 

Kovács emellett elmondta a lapnak, hogy az ismert tények ellenére, igenis vannak névtelen migránskártyák, a keresztények elleni diszkrimináció példájaként pedig Jacques Hamel pap 2016-ban, egy iszlamista által elkövetett meggyilkolását, valamint a Lidl termékeiről lekerült kereszteket hozta. A migránsvízumok ügyében Kovács elismerte, hogy az EU ezt csak hosszabb távon bevezetni. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.