Szakértők szerint nem jó ötlet oltás helyett kanyaróbuliba vinni a gyereket

2019 április 15., hétfő 5:42

Egészségügyi szakértők figyelmeztetést adtak ki a szülőknek az Egyesült Államokban, mely szerint nem a legokosabb ötlet úgynevezett kanyaróbuliba vinni a gyerekeket, hogy ott direkt elkapják a vírust. Ehelyett továbbra is az oltást javasolják. 

A közelmúltban sokat lehetett hallani arról, hogy a kanyaró járványszerűen terjed az Egyesült Államokban: csak idén 465 esetet jelentettek az egyszer már teljesen visszaszorított betegségből.

A helyzet összetettségét jól mutatja, hogy a szakértők abban sem biztosak, hogy valóban léteznek ilyen kanyaróbulik. Csak azt látni, hogy az oltásellenes, összeesküvés-elméletekre építkező oldalakon erőteljesen népszerűsítik ezeket. Ezeken az oldalakon visszatérő vélekedés, hogy a kanyaró olyan, mint a bárányhimlő, és a gyereknek jót tesz, ha elkapja fiatalon. 

A közegészségügyi szakértők szerint hasonló összejövetelek valóban léteztek a bárányhimlő esetében, még mielőtt lett volna hatékony oltás, de ma már annál a megbetegedésnél sem ajánlják a szándékos fertőzést. A rendkívül fertőző kanyaró esetében pedig tényleg semmi nem indokolja az ilyen bulik megrendezését. Sőt, vannak igazgatási területei az országnak, ahol a hatályos törvények szerint ez gyermekbántalmazásnak számíthat. 

A szakértők szerint a gyerekként elkapott kanyaró növeli az esélyét a későbbi súlyos megbetegedéseknek, például a kései komplikációk közé tartozó Dawson-kórnak, azaz a szubakut szklerotizáló pánenkefalitisznak, ami az agy általános gyulladása, a myelinhüvelyek pusztulása jellemzi. (CTCNews)