14 év munkatáborra ítéltek Oroszországban egy 63 éves norvég határőrt

külföld
2019 április 16., 15:58
comments 200

Egy moszkvai bíróság 14 év munkatáborra ítélt egy 63 éves norvég férfit, Frode Berget, amiért orosz katonai tengeralattjárók után kémkedett.

Berget 2017-ben tartóztatták le Moszkvában. Tagadta a vádakat, de azt elismerte, hogy bedolgozott a norvég hírszerzésnek küldöncként. A férfi korábban határőrként dolgozott a norvég-orosz határon, és a két ország együttműködését hangoztatta.

Berg ügyvédje azt mondta, hogy a védence nem fog fellebbezni, de kegyelmet kér Vlagyimir Putyin elnöktől. Amúgy pedig azt várja, hogy Norvégia diplomáciai erőfeszítéseket tegyen az érdekében. “A tudta nélkül kihasználták, nem gyűjtött titkos információkat” - mondta az ügyvéd, Ilja Novikov. Hozzátette azt is, hogy a 63 éves ügyfele számára az ítélet lényegében életfogytiglant jelent.

photo_camera Frode Berg Fotó: Vladimir Astapkovich/Sputnik

A BBC szerint a férfit azzal vádolták meg, hogy készpénzzel és instrukciókkal ellátott borítékokat adott fel postán egy ismeretlen orosz nőnek. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.