A műkincseket elsőként mentették ki a Notre-Dame-ból, megmenekült a töviskorona és az orgona is

Több 444 videó?
Szeretném

A Notre-Dame-székesegyházban hétfőn kitört tűz nyomán megrongálódott nagyalakú festményeket a Louvre múzeumba szállítják restaurálás céljából - jelentette be Franck Riester kulturális miniszter.

"A párizsi Notre-Dame nagyalakú festményei nem a tűz, inkább a füst miatt károsodtak" - mondta a miniszter a székesegyház előtt tartott sajtótájékoztatóján. Hozzátette, hogy a képeket pénteken szállítják biztonságosan a Louvre raktáraiba, ahol kiszárítják és restaurálják őket.

A miniszter szerint az épület 13. században készült és többször restaurált, 13 méter átmérőjű nagy rózsaablakai nem szenvedtek katasztrofális károkat.

A Notre-Dame belüről a tűz utánFotó: -/AFP

A Franciaország műemlékeiért felelős építészeti hivatalt mozgósították az épület egésze biztonságának szavatolása érdekében. Vannak elővigyázatosságot igénylő pontok, közöttük az északi kereszthajó oromzata - tette hozzá Franck Riester. "A boltív elvileg kitart. Nagy óvatosságra van szükség. Három nagy lyuk keletkezett. Az építészek most állapítják meg a párizsi tűzoltósággal közösen, hogy milyen intézkedésekre van szükség a veszélyeztetett részek megóvásához" - mondta a miniszter.

Riester közölte, hogy a műkincseket - közöttük az ereklyéket, így a töviskoronát és IX. (Szent) Lajos 13. századi ingét - elsőként mentették ki az épületből.

A székesegyházban, amelyet az 1789-es forradalom és az 1831-es felkelések idején többször is kifosztottak, számos ereklyét őriznek. Ezek között van a 21 centiméter átmérőjű töviskorona, amellyel Jézust a hagyomány szerint a keresztre feszítés előtt megkoronázták. Az ereklyét, amelyet Szent Lajos király vásárolt meg, sikerült megmenteni, csakúgy, mint az uralkodó ingét.

Fotó: Hubert Hitier/AFP

A keresztúttal kapcsolatos két további ereklyét is őriznek a székesegyház kincstárában: a kereszt egy darabját és egy szöget. Három kápolnát viszont elemésztettek a lángok, amikor a huszártorony összeomlott: ezekben a töviskorona egy másolatát, Szent Dénes vértanú, Párizs első püspöke és Szent Genovéva, a francia főváros védőszentje egy-egy ereklyéjét őrizték - írta az APA osztrák hírügynökség.

A székesegyház 8000 sípos nagy orgonája, amelyet még a 15. században kezdtek építeni, és a 18. században nyerte el jelenlegi méreteit, feltehetően nagyobb kár nélkül élte túl a katasztrófát.

Az épület szerkezetét és a két harangtornyot órákon át tartó küzdelem után a tűzoltóknak sikerült megmenteni. A déli toronyban található a 23 tonnás nagyharang, amelyet hagyományosan katolikus ünnepeken és rendkívüli események alkalmával kongatnak meg. A harang több mint 300 éve kapta a Napkirálytól, XIV. Lajostól az Emmanuel nevet.

Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

Laurent Nunez belügyi államtitkár kedden megerősítette, hogy az épületszerkezet "jól tart", bár találtak sérülékeny pontokat, egyebek mellett a boltíveknél, ezért az öt szomszédos lakóépületet ki kellett üríteni. A Notre-Dame-on belüli biztosítási munkálatok körülbelül 48 órán át tartanak, ezután léphetnek a tűzoltók a kulturális minisztérium szakértőivel az épületbe a műalkotások eltávolítására, amelyek nagy része nem rongálódott meg - közölte az államtitkár. (MTI)