Baleset miatt indított nyomozást a párizsi ügyészség a Notre Dame leégése után

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Tűzoltók küzdenek a Notre Dame-ot beborító lángokkal 2019 április 15-énFotó: FRANCOIS GUILLOT/AFP

Az MTI a Reuters, a DPA és az AFP nyomán arról ír, hogy a párizsi ügyészség eddig nem vetette fel lehetőségként azt, hogy gyújtogatás miatt égett le a hétfőn a párizsi Notre Dame katedrális, és baleset miatt indított nyomozást. A tűzben leégett a katedrális tetőszerkezete, és leomlott a kúp alakú huszártorony is. Három ember sérült meg könnyebben, két rendőr és egy tűzoltó. 

Remy Heitz párizsi ügyész nyilatkozott is az ügyben. Azt mondta: egyelőre úgy tűnik, baleset történt. Elmondása szerint a baleset pillanatában 50 ember dolgozott az épület felújításán, amikor hétfőn, a kora esti órákban az épület lángra kapott. 

A francia belügyi államtitkár Laurent Nunez a BFM televíziós csatornának kedden azt mondta, hogy még néhány nap kell, mire megítélhető, vajon mennyire tart ki az épület szerkezete. Jelenleg szakértők és építészek mérik fel a károkat. 

A lángok nem érték el a katedrális kincstárát, és sikerült kimenteni a Notre Dame egyik legértékesebb ereklyéjét,  Jézus Krisztus töviskoronáját is, amit most ideiglenesen a városházán őriznek majd. A jelentősebb műkincseknek nem esett baja.  

Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere a Twitteren azt írta, hogy nemzetközi donorkonferencián gyűjtenek pénzt az újjáépítésre. Ile-de-France régió 10 millió euróval (3,2 milliárd forinttal) segíti meg a felújítási munkálatokat, a Pinault család 100 millió eurós (32 milliárd forintos), Bernard Arnault francia üzletember 200 millió eurós (64 milliárd forintos) támogatást ígért.  

Az Egyesült Államokban is gyűjtenek a katedrális megsegítéséért. Majd' minden európai kormány segítségét ajánlotta fel Párizsnak. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.