63 embert kellett beoltani Vas megyében, mert egy háziorvosi rendelőben felbukkant egy kanyarós

2019 április 17., szerda 4:35
91

"63 személyt részesítettünk védőoltásban" - ismerte el a Blikk érdeklődésére a Vas Megyei Kormányhivatal. A lap figyelmét egy olvasójuk hívta fel arra, hogy egy Vas megyei településen otthonaikban kereste fel a háziorvos azokat, akik, mint kiderült, egy kanyarós beteggel együtt várakoztak a rendelőjében.

"Meglepődtem, amikor azzal kopogtattak az ajtómon, hogy megelőzés céljából, egy kanyarógyanús beteg miatt, védőoltást kell kapnom" - mondta a lapnak a forrás. A kanyaró cseppfertőzéssel terjed, 10-11 nap lappangás után egyszerű légúti fertőzésre emlékeztető tünetekkel jelentkezik. A betegség súlyos szövődményekkel járhat, melyek a fiatal vagy legyengült szervezetű betegekre akár halálos is lehet.

Magyarországon ugyan kötelező a kanyaró elleni védőoltás, de 1969-89 között csak egy oltást adtak, azóta viszont tudjuk, hogy ez nem feltétlenül elég a védettséghez. A 90-es évektől már emlékeztető oltást is kötelezően adnak a gyerekeknek. Emiatt a gyakorlat miatt vált szükségessé mindazok beoltása, akik érintkezhettek a kanyarógyanús beteggel, és nem volt teljes biztonsággal garantálható a védettségük. (Via Blikk)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt