Átvette a megbízását Isztambul ellenzéki főpolgármestere, de Erdoganék még próbálják megfúrni az eredményt

külföld
2019 április 17., 17:00
comments 72

Több mint két héttel a március 31-ei török helyhatósági választás után, szerdán átvehette a megbízólevelét Isztambul ellenzéki főpolgármestere, a kemalista Köztársasági Néppártot (CHP) képviselő Ekrem Imamoglu.

Ekrem Imamoglu
photo_camera Ekrem Imamoglu Fotó: Sebnem Coskun/Anadolu Agency

Isztambulban a szavazatok 48,80 százalékát Imamoglu kapta, míg Recep Tayyip Erdogan török elnök pártjának, a kormányzó iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) jelöltje, Binali Yildirim a 48,55 százalékát tudta megszerezni.

A szavazatkülönbség március 31-én közel 25 ezer volt, az AKP azonban szabálytalanságokra hivatkozva fellebbezett az eredmény ellen, és az elmúlt két hétben a nagyváros több kerületében újraszámolták a szavazatokat. A részleges újraszámlálás szerda hajnalban lezárult, 

a különbség pedig 13 781 szavazatra csökkent.Imamoglu a Twitteren már a választás óta Isztambul főpolgármestereként tüntetette fel magát és folyamatosan követelte a megbízólevél átadását, aminek végül szerdán Isztambul tartomány választási tanácsa adott helyett.

Ekrem Imamoglu azt ígérte, hogy a város mind a 16 millió lakójáért dolgozni fog. Az isztambuli önkormányzati hivatal előtt a támogatóinak azt üzente „Sosem adjuk fel, sosem adjuk fel a csatát a demokráciáért és a jogainkért.” 

De mégsem 100%

A Erdogan pártja ugyanakkor kedden rendkívüli fellebbezés formájában a helyhatósági választás isztambuli eredményének érvénytelenítését, valamint a voksolás megismétlését kérte a Legfőbb Választási Tanácsnál. Ali Ihsan Yavuz, az AKP elnökhelyettese a sajtónak azt mondta: teljesen világos, hogy a választás során szervezett szabálytalanságok történtek. Yavuz példaként említette az adatfeldolgozás „csúsztatásait”, a jogosulatlan állampolgárok voksolását, a hiányszó szavazatokat, valamint a számlálóbizottságok összetételét illető visszaéléseket.

A törvény értelmében ahhoz, hogy a  Legfőbb Választási Tanács megkezdhesse az AKP rendkívüli fellebbezésének vizsgálatát, Imamoglunak át kellett vennie a megbízólevelét. A választás eredménye tehát továbbra sem hivatalos, azt a  Legfőbb Választási Tanácsnak kell majd közzétennie. Ha elfogadják Erdoganék fellebbezését, akkor június 2-án meg kell ismételni a választást. 

Ugyanakkor jelenleg úgy látszik, hogy a kormányzó AKP másfél évtized után az ankarai mellett az isztambuli főpolgármesteri széket is elbukhatja. Az AKP ezen kívül kikapott a CHP-vel szemben több másik nagyvárosban is, aminek okát a megfigyelők a romló, 2018 végére recesszióba sodródó gazdasági helyzetben látják.

Ez volt az első megmérettetés a tavaly júniusi elnök- és parlamenti választás, majd az elnöki rendszer júliusi életbe lépése óta. Ezen felül Isztambul azért jelképes, mert Erdogan 1994-től maga is volt a nagyváros főpolgármestere és akkoriban alapozta meg népszerűségét. (Reuters/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.