Fejbe lőtte magát a volt perui elnök, amikor el akarták vinni korrupció miatt

Fejbe lőtte magát Alan García, Peru korábbi elnöke, amikor szerda reggel rendőrök érkeztek a limai házához, hogy őrizetbe vegyék egy vesztegetési ügy miatt. A 69 éves férfit válságos állapotban szállították kórházba. Zulema Tomás, a perui egészségügyi miniszter szerint három szívrohama is volt, ami miatt újra kellett éleszteni, de az életét már a 27 fős orvosi csapat sem tudta megmenteni.

Alan Garcia 2012-benFotó: MARCELO HERNANDEZ/dpa Picture-Alliance/AFP

Alan Garcíát azzal gyanúsították, hogy a második elnöksége alatt (2006- 2011) kenőpénzt fogadott el az Odebrecht nevű, brazil építőcégtől, hogy cserébe a cég megbízásokat kapjon az országban. Ugyanezzel gyanúsítanak három másik korábbi elnököt,  Pedro Pablo Kuczynskit,  Ollanta Humalát és Alejandro Toledót is.

García visszautasította a vádakat, azt állította, hogy politikai üldözés áldozata lett. Tavaly megpróbált menedékjogot kérni az uruguayi nagykövetségen, de nem járt sikerrel. 

Egy nappal azelőtt, hogy megpróbálták őrizetbe venni, a személyi titkáráról, Luis Naváról kiderült, hogy 4 millió dollárt kapott az Odebrecht vesztegetési keretéből. Az Odebrecht építőipari óriás a főszereplője a Brazíliában Lava Jato (Autómosó) fedőnéven zajló vizsgálatnak, amely kiterjedt Latin-Amerika szinte egészére, és ami az ügyészek szerint a valaha feltárt legkiterjedtebb politikusi korrupciós botrány.

2016-ban az Odebrecht beismerte, hogy a megelőző évtizedben 788 millió dollárnyi kenőpénzt fizetett ki tucatnyi országban építési projektek kivitelezésének elnyerése érdekében. (Guardian)