Két olasz egyetemistát 13,5 millió euróra bírságoltak, mert a sütögetésük erdőtűzzé fajult

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Két, 22 éves olasz egyetemistát elítéltek azért, mert tavaly december 30-án a Como régióban sütögettek egy hegyen, az egyikük nagyapjának erdei házánál, és erdőtüzet okoztak. 13,5 millió euróra (kb. 4,3 milliárd forint) bírságolták őket – írja a BBC.

A bírságot a hatóságok egy képlet alapján számolták ki, amivel az erdőtűzkár mértékét szokták felmérni.

Az egyik diák azt mondta az olasz sajtónak, hogy nagyon sajnálják, de a tűznek több forrása is volt, ők csak „bűnbakok” egy tűzben, amit nem lehet megmagyarázni. Azt mondta, azonnal hívták a tűzoltókat, és próbálták maguk is eloltani a tüzet.

Az ügyészség szerint viszont ők voltak a forrás, a tűz a nagy szárazság miatt hamar elterjedt. A két srác mellett az ingatlan tulajdonosát is bűnösnek találták.

A tűz több napig tartott, és kb. 1000 hektárnyi erdőt pusztított el Monte Berlingherán, ebből 100 hektáron visszafordíthatatlannak találták a kárt.

A két fiú ügyvédje azt mondta, a büntetésnek mindig célzottnak és értelmesnek kell lennie. De mi értelme egy ekkora bírságnak, tudván, hogy a két egyetemista nem fogja tudni kifizetni? – tette fel a kérdést.

A vád szerint viszont a nagy összeg egy üzenet: jelezni akarták, hogy az embereknek nagyobb felelősséget kell vállalniuk a természet védelmében. (BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.