Ma a metrót készülnek megszállni a londoni klímalázadók

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Kedden a Waterloo-hidat is megszállták a Kihalás Forradalmárai. Transzparensükön, a kép bal szélén a kihalást jelző szimbólum, lázadásuk jelképe látható.Fotó: Alberto Pezzali/NurPhoto

Szerdán is folytatni készülnek akcióikat a magukat a Kihalás Forradalmának nevező környezetvédő tüntetők Londonban. Az elmúlt két napban utakat zártak le, ezzel a londoni rendőrség szerint "komoly fennakadásokat" okoztak, melyek legalább félmillió ember életét érintették az elmúlt két napban.

Kedden a hatóságok száznál is több tüntetőt vettek őrizetbe, de ez nem szegte kedvüket. Most azzal fenyegetőznek, hogy szerdán a metró és a vasutak forgalmát fogják megzavarni.

"Őszintén nem ezt akarjuk, de a kormányzat tétlensége a szükséghelyzetben nem hagy más választást" - mondta szóvivőjük.

Sadiq Khan, London polgármestere erre azzal reagált, hogy bár a tüntetőkhöz hasonlóan ő maga is úgy véli, hogy sürgős lépésekre van szükség a klímaváltozás elleni küzdelemben, a metróközlekedés megzavarása "rendkívül aggasztja". "Azzal, hogy a közösségi közlekedést támadják, pont az ügynek ártanak, egyben veszélyeztetik a londoniak biztonságát" - írta közleményében. (via The Guardian)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.