A madeirai buszbaleset mind a 29 halálos áldozata német állampolgár volt

A madeirai buszbaleset mindegyik halálos áldozata német állampolgár volt - jelentette be szerda este a portugál köztársasági elnök. A hatóságok pedig közölték, hogy a kórházban időközben életét vesztette egy német nő, így 29-re emelkedett a halottak száma. 

Túlélőket mentenek ki a buszbólFotó: RUI SILVA/AFP

Marcelo Rebelo de Sousa a mentési munkálatok addigi eredményei alapján korábban azt mondta, 11 férfi és 17 nő vesztette életét a Portugáliához tartozó szigeten történt buszbalesetben. Az államfő jelezte, hogy haladéktalanul a tragédia helyszínére utazik. Heiko Maas német külügyminiszter csütörtök délután már fel is kereste Madeirát, hogy személyesen találkozzon a katasztrófa érintettjeivel és köszönetet mondjon a portugál mentőalakulatoknak.

Koszorúk a helyszínen: balra a portugál külügyminiszter, jobbról a második Heiko MaasFotó: MIGUEL RIOPA/AFP

A balesetet túlélő turisták szerint a szerencsétlenséget nagy valószínűséggel fékhiba okozhatta. „Nem tudok elképzelni más okot. A busz Quinta Splendidából indult, s néhány másodpercen belül gyorsulni kezdett” - számolt be tapasztalatairól egy sérült férfi, akit az Observador idézett. A busz egy falnak csapódott, rögtön azt gondoltuk, hogy a sofőr elvesztette az irányítást, majd egyre gyorsabbá vált, végül pedig felborult - tette hozzá a túlélő, aki eltörte az egyik bordáját, míg felesége a nyakán sérült meg könnyebben. A nő arról számolt be, hogy egy a Madeirára vezető repülőúton kapott tanács mentette meg az életét. „A repülőn elmagyarázták nekünk, mit kell tenni ilyen helyzetben. Összehúztuk magunkat mint a csecsemők. Ez volt a szerencsénk” - mondta. 

A Quinta Splendida hotel a baleset helyszínétől alig 250 méterre található. Előzőleg még arról szóltak a hírek, hogy a halottak többsége német állampolgár, a vizsgálatok során azonban hamar kiderült, hogy mindegyikük az volt. 

A buszFotó: HELDER SANTOS/AFP
A helyszínFotó: Frank Zagel/dpa Picture-Alliance/AFP

A baleset helyi idő szerint szerda este fél hétkor történt. Hírügynökségi értesülések szerint a buszon ötvenheten utaztak. A sofőr Canico településen egy kanyarban elvesztette uralmát a jármű felett, amely letért az útról és egy domboldalon lezuhant. A sebesültek a funchali kórházba kerültek, négy ember állapota válságos. Többeket megfigyelés alatt tartanak, és egyesek már el is hagyhatták a kórházat. 

A helyi hatóságok szerint az autóbusz viszonylag új volt, mindössze öt éve volt forgalomban, és egyetlen előző műszaki vizsgálat nem mutatott ki hibát a járműben. (MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.