Ideiglenesen fatemplomot állítanak a leégett Notre-Dame elé

Ideiglenes fatemplomot építenek a leégett Notre-Dame-székesegyház előtti téren, ami az ima házául szolgálhat az újjáépítés idejére – mondta el Patrick Chauvet, a székesegyház vezetője.

Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere beleegyezett, hogy kölcsönadják a célra a Notre-Dame előtti tér egy részét – közölte a C-Newsnak nyilatkozó Chauvet.

Emmanuel Macron francia elnök a pusztító hétfői tűzvész után elmondta: szeretné, ha 5 éven belül befejeződne a katedrális újjáépítése, de szakértők nagyravágyónak tartják az államfő terveit. A Notre-Dame teljes tetőszerkezete megsemmisült a tűzben, a mennyezete több helyen beszakadt, és az egyik éke, a 93 méter magas huszártorony leomlott.

Franck Riester francia kulturális miniszter azt mondta: az ideiglenes fatemplom ötletét a szerdai találkozókon is felvetették, de egyelőre nem született végleges döntés az ügyben. Az RMC rádióadónak azt mondta, tervezik, hogy még a rekonstrukció alatt újra megnyitják a Notre-Dame-ot a látogatók előtt.

A leomló huszártorony átszakította a keresztgerendás belső boltozatot is.Fotó: Amaury Blin/AFP

Macron és Hidalgo tisztelgett a tűzoltók előtt, akik megmentették a székesegyházat a teljes pusztulástól. Több mint 400 tűzoltó küzdött a lángokkal a székesegyháznál hétfő este. (MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.