Lehet, hogy Európában nincsenek már elég magas fák a Notre-Dame helyreállításához

külföld
2019 április 18., 06:37
comments 530

A Notre-Dame tetőszerkezetéhez 1160 és 1170 között összesen 1300 fát vágtak ki, de ezek a példányok 300-400 évesek voltak akkoriban, nem biztos, hogy ma Európában van elég ilyen idő fa

- ezt Bertrand de Feydeau a francia nemzeti örökség védelmével foglalkozó Fondation du patrimoine nevű civil szervezet vezetője mondta. Bár a magán erdőtulajdonost tömörítő Fransylva alapítvány tagjai már felajánlottak fákat, köztük a Groupama biztosító 1300 darab 100 éves tölgyet, nem biztos, hogy ezekkel az eredeti formájában helyreállítható a tetőszerkezet. A katedrális persze újjáépíthető kisebb fa és fém gerendák segítségével is, de egyes szakértők szerint úgy nem az "eredeti" állapotot állítják helyre. (Insider)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.