Tizenkét rab lábát mosta meg a pápa

Mise a börtönbenFotó: HANDOUT/AFP

Az utolsó vacsorára emlékező szertartáson Ferenc pápa 12 elítélt lábát mosta és csókolta meg, ahogyan Jézus tette tanítványaival.

Ferenc pápa a büntetés-végrehajtási intézet színháztermében mutatta be a misét, amelynek során elvégezte a lábmosás szertartását. A terembe a börtönben büntetését töltő 570 rabnak csak egy része fért be. Amikor Ferenc pápa belépett a terembe hosszú taps fogadta. Rögtönzött homíliájában az egyházfő a testvériségről beszélt, azt szorgalmazta, hogy az emberek - a börtönök falain kívül és belül is - egymás eltaposása helyett egymást szolgálják és segítsék. A világban azt látni, hogy a nemzetek vezetőit az uralkodás vágya irányítja, de „köztetek nem szabad így lennie: a nagyobb és erősebb segítse a kisebbet!” - hangoztatta Ferenc pápa. 

Fotó: HANDOUT/AFP

A lábmosás szertartására kiválasztott elítéltek között volt keresztény és muzulmán, fiatalabb és idősebb is, kilenc olasz, egy brazil, egy elefántcsontparti és egy marokkói. Volt, aki meghatódott és könnyeivel küszködött. 

Míg elődei templomban, paptársaik lábát mosták meg nagycsütörtökön, Ferenc pápa raboknak, betegeknek, menedékkérőknek, férfiaknak és nőknek, keresztényeknek és más vallásúaknak egyaránt. A pápa már több börtönt felkeresett nemzetközi utazásai során, gyakran használja azt a pásztorbotot, amelyet rabok faragtak neki, és a Szent Péter-bazilikában a milánói börtönben készített ostyákat használja. (MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.