A thai szuverenitás megsértésével vádolnak egy ártalmatlan őrültnek tűnő thai-amerikai párt

külföld
2019 április 19., 14:29
comments 207

Phuket helyettes kormányzója szerint a bíróság előtt kéne megvédenie magát annak az amerikai-thai párnak, akiket akár halálra is ítélhetnek Thaiföld nemzeti szuverenitásának megsértéséért. Chad Elwartowski és partnere, Nadia Summergirl (született Supranee Thepdet) Phuket partjaitól 14 tengeri mérföldnyire, vagyis a jog szerint már nemzetközi vizeken építettek kunyhót egy nagy, lehorgonyzott bóján. A thai hatóságok viszont arra hivatkozva, hogy az ország kizárólagos nemzetközi övezete a nemzetközi jog szerint kétszáz tengeri mérföldre is kiterjed, az ország szuverenitásának megsértésével vádolja őket.

Chad Elwartowski és Nadia Summergirl "seasteadje". A bójára szerelt kunyhót Phuket partjaitól 14 tengeri mérföldre, nemzetközi vizeken horgonyozták le, de a thai hatóságok így is az ország szuverenitásának megsértésével vádolják őket.
photo_camera Chad Elwartowski és Nadia Summergirl "seasteadje". A bójára szerelt kunyhót Phuket partjaitól 14 tengeri mérföldre, nemzetközi vizeken horgonyozták le, de a thai hatóságok így is az ország szuverenitásának megsértésével vádolják őket. Fotó: Seasteading Institute / Facebook

"Fogadjanak ügyvédet, és harcoljanak az igazukért" - üzente nekik Supoj Rodruang Na Nongkhai kormányzóhelyettes azután, hogy a thai haditengerészet szombaton lerohanta a pár otthonát, a hatóságok pedig bevonták Elwartowski vízumát.

A pár a gyanú szerint most valahol az országban bujkálhat.

"Thaiföld mindenben a jog szerint fog eljárni, mi nem fenyegetőzünk" - mondta Supoj. Elwartowski és Summergirl azt, hogy akár ki is végezhetik őket, úgy éli meg, hogy a thai kormány az életükre tör.

A pár a bitcoin-univerzum alufóliasisakos szárnyához tartozik, alapvetően ártalmatlanok. Az ún. seasteading mozgalom tagjai, akik, miután a bitcoinnal a hagyományos pénzügyi rendszerből már kivonták magukat, nemzetközi vizekre költözve a nemzetállami joghatóságtól is szabadulnának. Thaiföld viszont azzal vádolta Elwartowskit és Summergirlt, hogy független államot kívánnak kikiáltani szuverén thai területen.

Nadia Summergirl és Chad Elwartowski
photo_camera Nadia Summergirl és Chad Elwartowski Fotó: Chad Elwartowski / Facebook

Summergirl és Elwartowski úgy egy hónapja vontatta ki kunyhóját Phuket partjaitól a nemzetközi vizekre. A haditengerészet rajtaütéséről értesülhettek, a katonák nem találták őket otthonukban, vádat is távollétükben emeltek ellenük. "Nem találkoztunk még a párral. Küldtünk nyomozókat az otthonukhoz, de nem voltak ott. Nem tudjuk, mik a gondolataik, de kicsit extrémnek tűnik, hogy ennyire el akartak szigetelődni" - mondta a South China Morning Postnak Nikorn Somsuk rendőrezredes, a phuketi Wichit rendőrparancsnoka. Mivel a kunyhó valóban nemzetközi vizeken volt, szerinte az igazságügyi minisztérium hatáskörébe tartozik az eset elbírálása.

Ő amúgy kétli, hogy a párt valóban életfogytiglani börtön vagy halálbüntetés fenyegetné. "Ezidáig nincs bizonyíték rá, hogy cselekedeteik Thaiföld szuverenitását fenyegették" - mondta. (Via South China Morning Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.