Emma Thompson is csatlakozott a Kihalás Forradalmához

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Ötödik napja zajlik London belvárosában a Kihalás Forradalma, pénteken Emma Thompsontól kaptak biztatást a tiltakozók. Az Oscar-díjas színésznő csütörtökön repült Londonba Los Angelesből, pénteken pedig az Oxford Circuson szólt a tömeghez.

Emma Thompson csütörtökön repült Londonba, hogy csatlakozhasson a Kihalás Forradalmáraihoz. "Itt állunk a józan ész apró szigetén" - mondta.Fotó: TOLGA AKMEN/AFP

"Itt állunk a józan ész apró szigetén, boldoggá tesz, hogy csatlakozhatom hozzátok, a hangomat adhatom ezeknek a fiataloknak, akik egy új mozgalmat inspiráltak" - mondta Thompson az őt rivalgással és dalokkal fogadó tömegnek a tér közepén felállított rózsaszín vitorlásról, mely a BBC megfogalmazásában "a jelek szerint a tiltakozás központi motívumává vált".

A tüntetők reggel még gyereksarkot alakítottak ki a téren egy vidám, családi húsvéti program reményében. Thompson beszéde után a földre ülve fejezték ki, hogy nem kívánják elhagyni a teret. A rendőrség erre már közbe lépett. Tüntető Eltávolító Csapat" (TECS) feliratú láthatósági kabátot viselő rendőrök kezdték elvezetni, elcipelni az aktivistákat.

A londoni rendőrszakszervezet vezetője, Ken Marsh szerint bonyolult a kollégái helyzete, mert még sose kellett ennyire "passzív, valószínűleg kimondottan kedves", a konfrontációt kerülő törvénysértőkkel szemben fellépniük.Fotó: TOLGA AKMEN/AFP

A Kihalás Forradalmárai pénteken ezidáig nem okoztak nagyobb fennakadásokat. Bár reggel még a Heathrow megbénítását ígérték, kis csoportjuk még csak az utat se zárta le a reptér két terminálját összekötő alagútnál. Vezetőjük, a 24 éves Robin Ellis-Cockcroft ezután arról beszélt, hogy "érzelmileg" sikerült megzavarniuk a reptér működését.

A tüntetők jólneveltsége a rendőrséget is zavarba ejti. "Nagyon-nagyon bonyolult ez, kollégáim még sosem találkoztak ilyen helyzettel. Nagyon-nagyon passzív emberekkel, valószínűleg kimondottan kedves, mindenféle konfrontációt kerülő, de mégiscsak törvénysértő emberekkel szemben kell fellépniük" - mondta Ken Marsh, a londoni rendőrszakszervezet elnöke. (Via BBC)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 0,2 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.