Észak-ír terrortámadásban gyilkoltak meg egy 29 éves újságírónőt

A rendőrségi gyanú szerint terrorista cselekmény következtében veszítette életét a 29 éves újságíró Észak-Írországban. Kollégái közlése szerint az áldozat Lyra McKee, aki a belfasti Mediagazer szerkesztője volt, de cikkei jelentek meg többek között az Atlanticben és a Buzzfeeden is. 

Az elmúlt években az egyik legtehetségesebb fiatal oknyomozójaként tartották számon az országban, visszatérő témája volt az évtizedeken át tartó erőszak hatása az észak-ír társadalomra. 

A rendőrség megerősítette, hogy Derryben valóban lelőttek egy nőt, és hogy az ügyet terrorgyanúként kezelik. A helyi sajtó beszámolója szerint maszkot viselő támadók molotov-koktélokat dobáltak rendőrautókra, illetve lőfegyvert is használtak egy biztonsági ellenőrzés során az észak-ír városban. Szemtanúk szerint McKee épp a helyszínen tartózkodott, és eltalálta egy golyó. A rendőrség azonnal autóba rakta, és kórházba vitték, de már nem sikerült megmenteni az életét. 

A rendőrségi feltételezések szerint az 'Új IRA' lehetett a rendőrség ellen elkövetett rajtaütés mögött. Az erőszak azután lángolt fel, hogy a rendőrség házkutatást hajtott végre több helyszínen: a támadók több mint ötven molotov-koktélt dobtak a rendőrségi járművekre, kettő teljesen kiégett. Egy fegyveres pedig gondolkodás nélkül kezdett el lőni a rendőrök felé, az ő egyik golyója találhatta el McKee-t is. (Buzzfeed, BBC)