Észak-ír terrortámadásban gyilkoltak meg egy 29 éves újságírónőt

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A rendőrségi gyanú szerint terrorista cselekmény következtében veszítette életét a 29 éves újságíró Észak-Írországban. Kollégái közlése szerint az áldozat Lyra McKee, aki a belfasti Mediagazer szerkesztője volt, de cikkei jelentek meg többek között az Atlanticben és a Buzzfeeden is. 

Az elmúlt években az egyik legtehetségesebb fiatal oknyomozójaként tartották számon az országban, visszatérő témája volt az évtizedeken át tartó erőszak hatása az észak-ír társadalomra. 

A rendőrség megerősítette, hogy Derryben valóban lelőttek egy nőt, és hogy az ügyet terrorgyanúként kezelik. A helyi sajtó beszámolója szerint maszkot viselő támadók molotov-koktélokat dobáltak rendőrautókra, illetve lőfegyvert is használtak egy biztonsági ellenőrzés során az észak-ír városban. Szemtanúk szerint McKee épp a helyszínen tartózkodott, és eltalálta egy golyó. A rendőrség azonnal autóba rakta, és kórházba vitték, de már nem sikerült megmenteni az életét. 

A rendőrségi feltételezések szerint az 'Új IRA' lehetett a rendőrség ellen elkövetett rajtaütés mögött. Az erőszak azután lángolt fel, hogy a rendőrség házkutatást hajtott végre több helyszínen: a támadók több mint ötven molotov-koktélt dobtak a rendőrségi járművekre, kettő teljesen kiégett. Egy fegyveres pedig gondolkodás nélkül kezdett el lőni a rendőrök felé, az ő egyik golyója találhatta el McKee-t is. (Buzzfeed, BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.