290 halott Srí Lankán, a hírszerzés tudott róla, hogy merénylet készül

külföld
2019 április 22., 03:37

Jelentősen, 290-re emelkedett a Srí Lanka-i templomokat és szállodákat ért robbantásos merényletek halottainak száma - közölte a helyi rendőrség szóvivője hétfőn. Ruvan Gunasekera szerint a sebesültek száma hozzávetőleg ötszáz.

36 külföldi is van a halottak között. A BBC szerint brit, amerikai, török, indiai, japán, dán, holland és portugál állampolgárokról van szó. Sokakat még mindig nem azonosítottak.

A rendőrség közölte, hogy a robbantássorozattal összefüggésben 24 gyanúsítottat vettek őrizetbe. Továbbra sem jelentkezett egy terrorszervezet sem a húsvétvasárnapi támadások elkövetőjeként.

photo_camera Fotó: MOHD RASFAN/AFP

Kiderült az is, hogy a hírszerzésnek voltak előzetes értesülései lehetséges merényletekről, de nem cselekedtek.

Ezt Ranil Vikremeszinghe miniszterelnök ismerte el, hozzátéve, hogy a kormány minderről nem tudott. Azt is mondta, hogy ki fogják vizsgálni, miért nem tettek intézkedéseket ez ügyben, mostantól pedig a tettesek letartóztatására fognak koncentrálni.

A BBC arról írt, hogy a hatóságok szerint a merénylők egy radikális iszlamista csoporthoz tartoztak.

Egy kormányzati forrás szerint Maitripala Sziriszena elnök hétfő reggelre összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot, amelynek ülésén Ranil Vikremeszinghe kormányfő is részt vesz. A hatóságok időközben feloldották a történteket követően elrendelt kijárási tilalmat. A Reuters hírügynökség helyszíni beszámolója szerint hétfőn reggel katonák felügyelték a rendet a nagyobb szállodák előtt, illetve a világkereskedelmi központ előtt a kereskedelmi negyedben. A Srí Lanka-i kormány emellett elérhetetlenné tette a hozzáférést a közösségi portálokhoz és az üzenetküldő szolgáltatásokhoz.

A nyolcból hat támadást a fővárosban, Colombóban követtek el: négy luxusszállodában - a Cinnamon Grand Hotelben, a Shangri-La Colombóban, a Kingsburyben és egy vendégházban a Dehivela peremkerületben -, valamint a Szent Antal katolikus templomban, illetve egy eddig meg nem határozott épületben. A két vidéki robbantást a fővárostól 30 kilométerrel északra lévő Negombo város katolikus Szent Sebestyén-templomában, illetve a 250 kilométerrel keletre lévő Batticsaola város evangéliumi keresztény templomában hajtották végre.

A templomokban sok hívő volt a húsvétvasárnapi mise miatt.

photo_camera Szent Sebestyén-templom Fotó: JEWEL SAMAD/AFP

Hat robbanás szinte egy időben történt. A nyolcadik merényletet a főváros egyik északi peremkerületében, Dematagoda helységben hajtották végre, és három rendőr lett az áldozata. Ezt és két korábbi robbantást is öngyilkos merénylő követte el a rendőrség szerint. Egy további robbanószerkezetet a Colombótól 30 kilométerre fekvő Bandaranaike repülőterének közelében találtak és hatástalanítottak a hatóságok - közölte a légierő egyik szóvivője.

photo_camera Szent Sebestyén-templom Fotó: JEWEL SAMAD/AFP

Félő, hogy a támadások a felekezetek közötti erőszak fellángolását eredményezheti. A rendőrség szerint vasárnap este gyújtóbombát dobtak egy mecsetre az ország északnyugati felében, illetve nyugaton gyújtogatási kísérletet jelentettek két olyan üzlet ellen, amelynek muszlimok a tulajdonosai.

A 21 millió lakosú Srí Lanka 70 százaléka buddhista vallású, 12 százalék hindu, 10 százalék muszlim, és 7 százalék, vagyis mintegy 1,2 millió lakos katolikus. A polgárháború vége - 2009 - óta eddig nem volt jelentősebb támadás vagy terrorcselekmény az országban, de a különböző vallások hívei között rendszeresen vannak súrlódások és kisebb atrocitások. (BBC, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.