Az FBI letartóztatott egy férfit, aki fegyveres csapatokat szervezett illegális bevándorlók elfogására

Az FBI szombatont letartóztatott egy férfit, Larry Hopkinst, aki egy fegyveres csoport élén rendszeresen illegális bevándorlókat állított meg az amerikai-mexikói határon Új-Mexikóban. Egy amerikai civil szervezet két nappal ezelőtt vádolta meg a csoportot azzal, hogy illegálisan vesznek őrizetbe bevándorlókat, az állam demokrata kormányzója pedig nyomozást rendelt el az ügyben. Hopkins a United Constitutional Patriots, avagy az Egyesült Alkotmányos Hazafiak (UCP) nevű szervezet országos parancsnoka.

A 69 éves Hopkinst illegális fegyverviseléssel gyanúsították meg. Az UCP szóvivője, Jim Benvie azonban azt mondta, nem aggódik, tisztázni fogják Hopkinst, az egész ügy pedig politikai nyomásra indult.

Jim BenvieFotó: PAUL RATJE/AFP

Az UCP-nek féltucat embere van február óta egy Sunland Park-i bázison. Hazafias szervezetnek tartják magukat, akik “segítik” az amerikai határőrség munkáját. Ezért terepszínű ruhában, fegyverekkel járják a vidéket, az elmúlt két hónapban Benvie szerint 5600 bevándorló elfogásában segédkeztek. Többször videókat tettek közzé, amiken a szervezet tagjai utasításokat adnak határátlépőknek, hogy álljanak meg, üljenek le, és várják meg az ügynököket.

Az UCP embereiFotó: PAUL RATJE/AFP

Az új-mexikói államügyész a letartóztatás után azt mondta, hogy a rendfenntartásnak rendőrök kezében kell lennie, nem pedig fegyveres huligánok kezében. A határőrség szintén azt közölte, nem támogatják, hogy a polgárok a saját kezükbe vegyék a rendfenntartást. Az UCP szóvivője azt mondta, hogy ők csak segítik a határőrség munkáját, a főleg veteránokból álló csapatuk pedig önvédelemből hord magánál fegyvereket, amiket sosem fognak rá a bevándorlókra. Hozzátette, hogy ha kiutasítják őket Új-Mexikóból, és úgy érzik, hogy ezzel megsértik az alkotmányos jogaikat, akkor beperlik az államot. (Reuters)