Az FBI letartóztatott egy férfit, aki fegyveres csapatokat szervezett illegális bevándorlók elfogására

Az FBI szombatont letartóztatott egy férfit, Larry Hopkinst, aki egy fegyveres csoport élén rendszeresen illegális bevándorlókat állított meg az amerikai-mexikói határon Új-Mexikóban. Egy amerikai civil szervezet két nappal ezelőtt vádolta meg a csoportot azzal, hogy illegálisan vesznek őrizetbe bevándorlókat, az állam demokrata kormányzója pedig nyomozást rendelt el az ügyben. Hopkins a United Constitutional Patriots, avagy az Egyesült Alkotmányos Hazafiak (UCP) nevű szervezet országos parancsnoka.

A 69 éves Hopkinst illegális fegyverviseléssel gyanúsították meg. Az UCP szóvivője, Jim Benvie azonban azt mondta, nem aggódik, tisztázni fogják Hopkinst, az egész ügy pedig politikai nyomásra indult.

Jim BenvieFotó: PAUL RATJE/AFP

Az UCP-nek féltucat embere van február óta egy Sunland Park-i bázison. Hazafias szervezetnek tartják magukat, akik “segítik” az amerikai határőrség munkáját. Ezért terepszínű ruhában, fegyverekkel járják a vidéket, az elmúlt két hónapban Benvie szerint 5600 bevándorló elfogásában segédkeztek. Többször videókat tettek közzé, amiken a szervezet tagjai utasításokat adnak határátlépőknek, hogy álljanak meg, üljenek le, és várják meg az ügynököket.

Az UCP embereiFotó: PAUL RATJE/AFP

Az új-mexikói államügyész a letartóztatás után azt mondta, hogy a rendfenntartásnak rendőrök kezében kell lennie, nem pedig fegyveres huligánok kezében. A határőrség szintén azt közölte, nem támogatják, hogy a polgárok a saját kezükbe vegyék a rendfenntartást. Az UCP szóvivője azt mondta, hogy ők csak segítik a határőrség munkáját, a főleg veteránokból álló csapatuk pedig önvédelemből hord magánál fegyvereket, amiket sosem fognak rá a bevándorlókra. Hozzátette, hogy ha kiutasítják őket Új-Mexikóból, és úgy érzik, hogy ezzel megsértik az alkotmányos jogaikat, akkor beperlik az államot. (Reuters)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.