A bíróságon sikerült elérni, hogy ne legyen teljesen lezárva az idei Pride

jog
2019 április 23., 12:57

Miután a rendőrség nemrég azt közölte a szervezőkkel, hogy idén csak kordonok között tarthatják meg a felvonulást, a Pride és a TASZ a Fővárosi Törvényszéken támadta meg a szigorításról szóló határozatot, ami szerint a rendőrség kiürítette volna a gyűlés helyszínét és útvonalát, kordonokkal zárta volna le és a résztvevők csak 3 ponton csatlakozhattak volna a menethez.  A szervezők kifogásolták, hogy ha kordonok közé szorítják a felvonulást, amihez útközben senki sem csatlakozhat, a Pride aligha képes a nyitottság és a szabadság üzenetét közvetíteni.

A TASZ erről szóló közleménye szerint „az itt született ítélet lényegében annak a biztosítási gyakorlatnak az elfogadására kötelezi a főváros rendőrfőkapitányát, amit a szervezők tavaly már sikerrel alkalmaztak, de amiről a rendőrség idén nem volt hajlandó tárgyalni. 

Eszerint maradnak a kordonok ugyan, de  minden útkereszteződésben lehet majd csatlakozni a felvonuláshoz”.

photo_camera Fotó: Adrián Zoltán/Képszerkesztőség

A jogvédő szervezet a közleményében megjegyezte, hogy a bírósági ítélet indokolása nem a legszerencsésebb, mert ugyan a rendőrség a felvonulás résztvevőinek biztonságára hivatkozott, de ehhez képest a bíróság mégis abból indult ki, hogy a területzárás és a kordonok felállítása mások, a menetben részt nem vevő személyek jogainak és szabadságának védelme miatt szükséges. A TASZ szerint sem ezt az eltérő kiindulópontot nem indokolta meg a bíróság, sem azt, hogy a menet teljes zárása hogyan védené meg az erőszakos ellentüntetőktől a kívülállók jogait.

Az ítélet után Hegyi Szabolcs sajnálatát fejezte ki, hogy az ítéletből sem derül ki, milyen konkrét tényekre alapozta a rendőrség, hogy idén jelentős erőszakos ellentüntetések zavarhatják meg a felvonulást. Emlékeztetett, hogy az elmúlt két évben részlegesen kordonok nélkül zajlott a felvonulás, és nem történt említésre méltó konfliktus.  A Pride Felvonulást idén július 6-án a Kossuth térről indul.