Letartóztatták Srí Lankán az öngyilkos merénylőket szállító autó sofőrjét

külföld
2019 április 23., 04:52
comments 124

Már negyven gyanúsítottat vettek őrizetbe a Srí Lanka-i hatóságok a vasárnapi robbantássorozattal összefüggésben - közölték hivatalos források kedden. A letartóztatottak között van az öngyilkos merénylőket szállító teherautó sofőrje és annak a háznak a tulajdonosa, amelyben néhány terrorista lakott.

A húsvétvasárnap elkövetett nyolc robbantásos merényletben mintegy 310-en haltak már meg, és 500-an megsebesültek. A terrortámadásokat a rendőrség szerint a Nemzeti Tauhít Dzsamaat nevű iszlamista szélsőséges csoport követte el, de a szervezet egyelőre még nem vállalta magára a merényleteket.

photo_camera Fotó: JEWEL SAMAD/AFP

A nyomozás felgyorsítása érdekében Maitripala Sziriszena elnök különleges jogkörrel ruházta fel az ország hatóságait - először a 2009-ben véget ért polgárháború óta -, és elrendelte egy háromtagú bizottság felállítását is, amely várhatóan két héten belül hozza nyilvánosságra a nyomozási eredményeket. A rendőrség és a katonaság a szükségállapot idején előzetes bírósági felhatalmazás nélkül őrizetbe vehet embereket, és házkutatásokat is végrehajthat.

Radzsita Szenaratne kormányszóvivő és egészségügyi miniszter szerint április elejétől több ország hírszerzése figyelmeztette az ország hatóságait, hogy egy viszonylag ismeretlen helyi iszlamista szervezet, a Nemzeti Tauhít Dzsamaat támadásokra készül. Szenaratne szerint a védelmi minisztérium ekkor értesítette a rendőrséget, amely továbbította az értesüléseket a biztonsági erőknek. A tájékoztatót több rendőri egység megkapta, de az információ nem jutott el időben Ranil Vikremeszinghe kormányfőhöz és minisztereihez, így semmilyen óvintézkedésre nem került sor. Egyelőre nem világos, hogy emiatt indult-e vizsgálat.

photo_camera Fotó: JEWEL SAMAD/AFP

A Srí Lanka-i enök keddre nemzeti gyásznapot rendelt el. Megkezdődtek az első gyászszertartások is a Negombo városban lévő katolikus Szent Sebestyén-templomnál, amely a merényletek egyik helyszíne volt. Reggel három percre elhallgatott az ország, a zászlókat félárbócra eresztették

photo_camera Szent Sebestyén-templom Fotó: ISHARA S. KODIKARA/AFP

A 21 millió lakosú Srí Lanka 70 százaléka buddhista vallású, 12 százalék hindu, 10 százalék muszlim, és 7 százalék, vagyis mintegy 1,2 millió lakos katolikus. A polgárháború vége - 2009 - óta eddig nem volt jelentősebb támadás vagy terrorcselekmény az országban, de a különböző vallások hívei között rendszeresen vannak súrlódások és kisebb villongások. (MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.