Manfred Weber harcot hirdetett a nacionalisták ellen az EP-kampányprogramjában

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje a május végi EP-választásokon este Athénban ismertette a kampányprogramját, és harcot hirdetett a nacionalisták ellen.

A német Keresztényszocialista Párt (CSU) politikusa a görög konzervatív Új Demokrácia ellenzéki párt képviselői előtt az EPP utóbbi évtizedekben elért eredményeit méltatta, és azt mondta, erre a jövőben is számíthatnak az emberek. A veszély szerinte máshonnan fenyeget: „A nacionalisták az ellenség, akik ellen 2019-ben harcolunk kell.”

Az EPP csúcsjelöltje azt mondta, a populizmus jelenti a problémát, és az, hogy mindez hová vezet, Görögországban is tapasztalható. Ezzel kapcsolatban Alekszisz Ciprasz görög kormányfőt és az általa vezetett radikális baloldali Sziriza kormánypártot említette, akik hangzatos ígéreteket tettek, de sosem teljesítették őket.

Weber, aki Jean-Claude Junckert követheti az Európai Bizottság elnöki tisztében, bizakodó volt az őszi görögországi választásokkal kapcsolatban is, és azt mondta, reméli, az ellenzéki Új Demokrácia elnöke, Küriakosz Mitszotakisz, akinek a pártja jóval a Sziriza előtt áll a közvélemény-kutatásokban, átveheti a kormányzást Athénban. Görögországban várhatóan októberben rendeznek parlamenti választásokat.

Weber beszélt Törökország esetleges EU-csatlakozásáról is, ezt határozottan elutasította. „Törökország sosem lesz az EU tagja” – mondta még délután újságíróknak. Ez nem jelenti a kapcsolatok megszakítását Ankarával, de „őszintének kell lennünk egymással” – mondta. Weber kampányprogramjában az áll, hogy Törökország egyre inkább eltávolodik az európai értékektől, és ezért az EU-tagság már nem merül fel lehetőségként.

Az EPP csúcsjelöltje programjának további pontjait is örömmel fogadták Athénban. Ezek többek között olyan elemeket tartalmaznak, mint 5 millió új munkahely teremtése, az EU-s bürokrácia karcsúsítása, „a rák elleni harc mestertervének” kidolgozása, illetve az eldobható műanyagtermékek betiltása.

A bajor politikus követelte azt is, hogy az EU-s határ- és partvédelmi ügynökség (Frontex) tervezett megerősítése 10 ezer katonával ne csak 2027-re valósuljon meg, hanem legkésőbb 2022-ig történjen meg.

Weber szerdán utazik tovább az afrikai spanyol exklávékba, Ceutába és Melillába, hogy ezzel is hangsúlyozza a politikai blokkja elkötelezettségét az illegális bevándorlás megfékezésére.

Fotó: Nikos Libertas/SOOC

Weber az AP amerikai hírügynökségnek is adott interjút, ebben a brexitről azt mondta, személyesen nagyon örülne és üdvözölné, ha az Egyesült Királyság mégis a maradás mellett döntene, de a végső döntés a britek kezében van.

A több konzervatív politikai erőt tömörítő EPP-ről a Fideszre célozva azt mondta, továbbra is kész arra, hogy búcsút intsen olyan tagpártoknak, amik nem osztják az európai integráció elmélyítésével kapcsolatos elképzeléseket.

„Az EPP (…) közös elképzeléseken alapuló értékek pártja. Ez azt jelenti mindannyiunk számára, hogy aki nem osztja a jövő egyre integráltabbá váló és egyre ambiciózusabb Európájának eszményét, az többé már nem lehet a sorainkban” – mondta Weber, miután látogatást tett a dél-görögországi Nemea ókori templomában.

Weber legjelentősebb riválisa az európai bizottsági elnök tisztségéért folyó választási versenyben Frans Timmermans, az Európai Bizottság (EB) első alelnöke, az európai szocialisták csúcsjelöltje. (MTI)