Már tesztelik az első védőoltást a malária ellen

2019 április 23., kedd 9:16
37

Malawiban tesztelik azt az oltóanyagot, ami az elsőként legalább részben védelmet nyújt a gyerekeknek a maláriával szemben. Az oltóanyag ugyanis képessé teszi az immunrendszert arra, hogy megtámadja a maláriát okozó parazitákat, amiket szúnyogok terjesztenek. A korábbi tesztek azt mutatták, hogy az oltást megkapó, 5 és 17 hónap közötti gyerekek 40 százalékának védelmet nyújtott.

Fotó: AMOS GUMULIRA/AFP

Az elmúlt időszakban újra elkezdett emelkedni a maláriás megbetegedések száma, és a fertőzések 90 százaléka Afrikában történt. 2017-ben 219 millióan fertőződtek meg, és közülük 435 ezren bele is haltak. A gyerekek pedig különösen kitettek a betegségnek.

Mivel az esetek közül ötmilliót Malawiban regisztráltak, ezért az országot Kenya és Ghána mellé bevették az új oltóanyag tesztelésébe. Malawiban 120 ezer két év alatti gyereket terveznek beoltani. A tesztelést a Egészségügyi Világszervezet (WHO) koordinálja, ami szerint bár a 40 százalékos védettségi arány nem a legmagasabb, de az olyan elővigyázatossági intézkedésekkel együtt, mint például a védőhálók kihelyezése vagy a rovarirtók használata hatékony lehet. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt