Már tesztelik az első védőoltást a malária ellen

Egészségügy
2019 április 23., 09:16

Malawiban tesztelik azt az oltóanyagot, ami az elsőként legalább részben védelmet nyújt a gyerekeknek a maláriával szemben. Az oltóanyag ugyanis képessé teszi az immunrendszert arra, hogy megtámadja a maláriát okozó parazitákat, amiket szúnyogok terjesztenek. A korábbi tesztek azt mutatták, hogy az oltást megkapó, 5 és 17 hónap közötti gyerekek 40 százalékának védelmet nyújtott.

photo_camera Fotó: AMOS GUMULIRA/AFP

Az elmúlt időszakban újra elkezdett emelkedni a maláriás megbetegedések száma, és a fertőzések 90 százaléka Afrikában történt. 2017-ben 219 millióan fertőződtek meg, és közülük 435 ezren bele is haltak. A gyerekek pedig különösen kitettek a betegségnek.

Mivel az esetek közül ötmilliót Malawiban regisztráltak, ezért az országot Kenya és Ghána mellé bevették az új oltóanyag tesztelésébe. Malawiban 120 ezer két év alatti gyereket terveznek beoltani. A tesztelést a Egészségügyi Világszervezet (WHO) koordinálja, ami szerint bár a 40 százalékos védettségi arány nem a legmagasabb, de az olyan elővigyázatossági intézkedésekkel együtt, mint például a védőhálók kihelyezése vagy a rovarirtók használata hatékony lehet. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.