Már tesztelik az első védőoltást a malária ellen

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Malawiban tesztelik azt az oltóanyagot, ami az elsőként legalább részben védelmet nyújt a gyerekeknek a maláriával szemben. Az oltóanyag ugyanis képessé teszi az immunrendszert arra, hogy megtámadja a maláriát okozó parazitákat, amiket szúnyogok terjesztenek. A korábbi tesztek azt mutatták, hogy az oltást megkapó, 5 és 17 hónap közötti gyerekek 40 százalékának védelmet nyújtott.

Fotó: AMOS GUMULIRA/AFP

Az elmúlt időszakban újra elkezdett emelkedni a maláriás megbetegedések száma, és a fertőzések 90 százaléka Afrikában történt. 2017-ben  219 millióan fertőződtek meg, és közülük 435 ezren bele is haltak. A gyerekek pedig különösen kitettek a betegségnek.

Mivel az esetek közül ötmilliót Malawiban regisztráltak, ezért az országot Kenya és Ghána mellé bevették az új oltóanyag tesztelésébe. Malawiban 120 ezer két év alatti gyereket terveznek beoltani. A tesztelést a Egészségügyi Világszervezet (WHO) koordinálja, ami szerint bár a 40 százalékos védettségi arány nem a legmagasabb, de az olyan elővigyázatossági intézkedésekkel együtt, mint például a védőhálók kihelyezése vagy a rovarirtók használata hatékony lehet. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.