Már tesztelik az első védőoltást a malária ellen

Malawiban tesztelik azt az oltóanyagot, ami az elsőként legalább részben védelmet nyújt a gyerekeknek a maláriával szemben. Az oltóanyag ugyanis képessé teszi az immunrendszert arra, hogy megtámadja a maláriát okozó parazitákat, amiket szúnyogok terjesztenek. A korábbi tesztek azt mutatták, hogy az oltást megkapó, 5 és 17 hónap közötti gyerekek 40 százalékának védelmet nyújtott.

Fotó: AMOS GUMULIRA/AFP

Az elmúlt időszakban újra elkezdett emelkedni a maláriás megbetegedések száma, és a fertőzések 90 százaléka Afrikában történt. 2017-ben  219 millióan fertőződtek meg, és közülük 435 ezren bele is haltak. A gyerekek pedig különösen kitettek a betegségnek.

Mivel az esetek közül ötmilliót Malawiban regisztráltak, ezért az országot Kenya és Ghána mellé bevették az új oltóanyag tesztelésébe. Malawiban 120 ezer két év alatti gyereket terveznek beoltani. A tesztelést a Egészségügyi Világszervezet (WHO) koordinálja, ami szerint bár a 40 százalékos védettségi arány nem a legmagasabb, de az olyan elővigyázatossági intézkedésekkel együtt, mint például a védőhálók kihelyezése vagy a rovarirtók használata hatékony lehet. (BBC)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.