Már tesztelik az első védőoltást a malária ellen

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Malawiban tesztelik azt az oltóanyagot, ami az elsőként legalább részben védelmet nyújt a gyerekeknek a maláriával szemben. Az oltóanyag ugyanis képessé teszi az immunrendszert arra, hogy megtámadja a maláriát okozó parazitákat, amiket szúnyogok terjesztenek. A korábbi tesztek azt mutatták, hogy az oltást megkapó, 5 és 17 hónap közötti gyerekek 40 százalékának védelmet nyújtott.

Fotó: AMOS GUMULIRA/AFP

Az elmúlt időszakban újra elkezdett emelkedni a maláriás megbetegedések száma, és a fertőzések 90 százaléka Afrikában történt. 2017-ben  219 millióan fertőződtek meg, és közülük 435 ezren bele is haltak. A gyerekek pedig különösen kitettek a betegségnek.

Mivel az esetek közül ötmilliót Malawiban regisztráltak, ezért az országot Kenya és Ghána mellé bevették az új oltóanyag tesztelésébe. Malawiban 120 ezer két év alatti gyereket terveznek beoltani. A tesztelést a Egészségügyi Világszervezet (WHO) koordinálja, ami szerint bár a 40 százalékos védettségi arány nem a legmagasabb, de az olyan elővigyázatossági intézkedésekkel együtt, mint például a védőhálók kihelyezése vagy a rovarirtók használata hatékony lehet. (BBC)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 4,3 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.