Srí Lanka elnöke a merényletek miatt átszervezi a biztonsági testületeket

Terrorizmus
2019 április 23., 19:07
comments 47

Maitripala Sziriszena Srí Lanka-i államfő bejelentette az ország biztonsági testületeinek az átszervezését, miután a hírszerzés kudarcot vallott a húsvét vasárnapján legalább 321 ember életét kioltó merényletsorozat kapcsán.

„Átszervezem a rendőrséget és a biztonsági erőket. Elvárom, hogy 24 órán belül változás történjen a védelmi intézmények élén”

– mondta Sziriszena a nemzethez intézett televíziós beszédében. Azt mondta, nem csupán a hírszerzésre, de a fegyveres erőkre és a rendőrségre is gondol. Úgy fogalmazott:

„A biztonsági vezetők, akik hírszerzési értesüléseket kaptak külföldről, nem osztották meg azokat velem. Megfelelő intézkedéseket kellett volna hozni. Úgy döntöttem, hogy határozottan fellépek ezek ellen a vezetők ellen.”

Az elnök közölte, hogy nemzetközi segítséget kaptak a merényletek kivizsgálásához, és biztosított arról, hogy megfékezik a terrorizmust Srí Lankán. Részvétéről biztosította az áldozatokat, és egységre szólította fel a szigetországot.

A Srí Lanka-i elnök részvétét fejezi ki egy családnak, aminek a tagjai meghaltak a Szent Sebestyén-templom elleni bombamerényletben
photo_camera A Srí Lanka-i elnök részvétét fejezi ki egy családnak, aminek a tagjai meghaltak a Szent Sebestyén-templom elleni bombamerényletben Fotó: Srí Lanka-i Elnöki Iroda/Anadolu Agency/AFP

Húsvétvasárnap szinte egyszerre hét robbanás történt Srí Lanka-i templomokban és szállodákban, a halálos áldozatok száma legalább 321, a sebesülteké több mint 500, közülük 375-öt továbbra is kórházban ápolnak.

Indiai hírszerző vezetők 2 órával az első merénylet előtt kapcsolatba léptek a Srí Lanka-i kollégáikkal, hogy figyelmeztessék őket a templomokat érintő fenyegetésre – közölte a neve elhallgatását kérve egy Srí Lanka-i védelmi vezető és egy indiai kormányilletékes. Egy másik Srí Lanka-i védelmi illetékes azt mondta, hogy a figyelmeztetés „órákkal” az első merénylet előtt érkezett. Az egyik Srí Lanka-i forrás szerint indiaiak szombat éjjel is küldtek figyelmeztetést. Az indiai kormányilletékes szerint hasonló üzeneteket küldtek a Srí Lanka-i hírszerzésnek április 4-én és 20-án is.

A támadások elkövetéséért az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára a felelősséget. Az ISIS szerint ők voltak a merénylők:

link Forrás

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.