Csődközelbe kerülhet az amerikai cserkészszövetség a rengeteg felszínre kerülő szexuális bántalmazási eset miatt

külföld
2019 április 24., 12:37
comments 367

Az AP hírügynökség számolt be róla, hogy az idei év az egyik legkeményebb lehet az Amerikai Cserkészszövetség 109 éves történetében: sorra állnak a nyilvánosság elé olyan férfiak, akik azt állítják, hogy cserkészként szexuális bántalmazás vagy visszaélés áldozatai voltak.

A cserkészszövetség költségvetése a hírügynökség beszámolója szerint összeroskadt a zaklatási ügyekben született megegyezésekben, így többek között a csődeljárás megindítása is lehetséges forgatókönyvvé vált. 

És a gazdasági nehézségek csak növekedhetnek a szövetség számára, mivel az államok a közelmúltban megváltoztatták a szabályokat, így az áldozatok akár évtizedekkel ezelőtt okozott sérelmekért is kérhetnek kártérítést. Számos államban ügyvédek jelenleg is keresik azokat az egykori cserkészeket, akik áldozatai voltak molesztálásnak vagy visszaéléseknek. 

Az AP beszámolója szerint van olyan ügyvéd, aki korábban a katolikus egyházban bántalmazottakat képviselte, és csak az elmúlt pár hétben 186 ügyfelet gyűjtött össze, akik azt állítják, szexuálisan molesztálták őket cserkészkorukban. Közülük 166-an meg is nevezték az elkövetőket, és a megnevezett támadók között számos olyan név van, kik nem bukkantak fel a cserkészszövetség által tavaly nyilvánosságra hozott belső aktákban. 

Jogászok szerint a megítélt kártérítések, illetve a peren kívüli megegyezések miatt a cserkészszövetségre akár országos csőd is várhat, ami példanélküli lenne a több mint száz éves, jelenleg is több mint kétmillió fiatalt sorai között szervezet történetében. Egy ilyen csődeljárás mértékét tekintve sokkal nagyobb lenne, mint ami a katolikus egyház bántalmazós ügyeiben indult, mivel ott egyházmegyei szinten kezelték ezeket az eseteket. 

Mint az AP megjegyzi, mint a katolikus egyház, mint a cserkészszövetség ikonikus, sokáig jelentős köztiszteletben álló intézmény volt, melyről ma már köztudott, hogy mágnesként vonzották a pedofilokat, akik megpróbálták a fiatal fiúk, illetve a szüleik bizalmát kihasználni. A két szervezetben ráadásul közös, hogy kiderült, mindkét helyen terjedelmes listát vezettek a potenciális bántalmazókról és zaklatókról, de ezt nem kötötték a nyilvánosság orrára. 

A Cserkészszövetség az 1920-as évek óta összesítette az úgynevezett 'alkalmatlanok listáját', melyen az olyan felnőtt önkénteseket listázták, akiknél fennállt az esélye a gyermekmolesztálásának. Mára bírósági kereseteknek köszönhetően mintegy ötezer aktát nyilvánosságra hoztak, de számos továbbit továbbra is titkosítva kezelnek. A Cserkészszövetség szóvivője szerint ha bárki felkerül a gyanús alakok listájára, akkor azt jelentik a hatóságoknak, illetve kitiltják a szövetség összes programjából. 

Jeff Anderson, aki korábban számos keresetet vitt a katolikus egyház ellen, kedden hozott nyilvánosságra egy bírósági tanúvallomást, melyet a cserkészszövetség által felkért szakértő adott, kinek állítása szerint összesen 7819 személyt talált meg az 'alkalmatlanok' listájáról, valamint 12254 áldozatot.

Anderson abban bízik, hogy a közelmúlt törvényi változása miatt még nagyobb nyomás lesz a cserkészszövetségen, hogy a titkosítva maradt belső dokumentumokat is nyilvánosságra hozzák. A jelenleg hozzáférhető akták egy részét azután hozta nyilvánosságra a szervezet, hogy 2010-ben elveszítettek egy pert Portlandban: akkor 20 millió dolláros kárpótlást kellett kifizetniük egy férfinak, akit még gyerekkorában, a nyolcvanas években zaklatott egy cserkészvezető. 

Fiatalok ellen elkövetett szexuális zaklatásról a magyar cserkészvezetők között is ismerni példát: a katolikus egyház köreiben ismertté vált gyerekmolesztáló papokról szóló cikkünkben említettük a veszprémi cserkészvezető, V. Gábor esetét, aki egy 2014-es riport szerint két kiskorú fiút kényszerített maszturbálásra.

Mint írtuk, az ügyben a Magyar Cserkészszövetség tett bejelentést, majd utána több lépést is tettek: mint a 444-nek írták, zaklatás és cyberbullying témájában szakmai konferenciát szerveztek szakemberek bevonásával a vezetőknek, emellett gyermekvédelmi kiadványokat, plakátok készítettetek, amelyek azt a célt szolgálják, hogy a veszprémihez hasonló eset ne fordulhasson elő.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.