Japán a 90-es évekig erőszakkal sterilizált betegeket és fogyatékosokat, most kártérítést fizetnek

külföld
2019 április 24., 08:43
comments 159

Bocsánatot kért kormánya nevében Abe Sindzó japán miniszterelnök a szigetországban több évtizeden át érvényben lévő eugenikai törvények miatt elvégzett kényszersterilizációkért, és bejelentette, hogy a most elfogadott jogszabály értelmében az áldozatoknak kárpótlást fizetnek.

"Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy társadalmunkban többé senkit ne érjen hátrányos megkülönböztetés, sem betegség, sem fogyatékosság miatt, és azon dolgozunk, hogy egymást tiszteletben tartva éljünk egymás mellett" - áll a miniszterelnök által jegyzett közleményben.

Tokió mostanáig azon az állásponton volt, hogy az 1948-tól 1996-ig érvényben lévő eugenikai törvények keretében elvégzett kényszersterilizációk - amelyekkel a "rossz minőségű utódok születését" akarták megakadályozni - abban az időben teljesen törvényesek voltak.

A gyakorlat elsősorban a fogyatékkal élőket és a betegeket érintette, a sterilizálást többnyire műtétekkel, illetve sugárkezelésekkel végezték.

Shinzo Abe, Japán miniszterelnöke
photo_camera Abe Sindzó Fotó: KAZUHIRO NOGI/AFP

A most elfogadott törvény értelmében, amelynek a tervezetét kormánypárti és ellenzéki képviselők közösen dolgozták ki, az áldozatok fejenként 3,2 millió jen (8,2 millió forint) egyszeri kártérítést kapnának. A kárpótlás kifizetésért felelős bizottság vezetője, Nemoto Takumi munkaügyi, egészségügyi és népjóléti miniszter azt mondta, hogy mindent megtesznek a kárpótlás mielőbbi kifizetése érdekében, mert az áldozatok közül sokan már nagyon idősek.

A kényszersterilizáltak számát mintegy 25 ezerre becsülik.

A most jóváhagyott törvényt számos, az áldozatok által indított kereset előzte meg. A felperesek máris bejelentették, hogy keveslik a megítélt összeget, és mintegy 30 millió jenre (70 millió forint) tartanak igényt.

A kényszersterilizációk mellett mintegy nyolcezer esetben előzetes beleegyezéssel - ám sokak szerint nagy nyomás hatására - végeztek ilyen műtéteket, és majdnem 60 ezer nőt abortuszra vettek rá, örökletes betegségekre hivatkozva. A törvény a terhességmegszakításon átesett nők kártalanítását nem tartalmazza. Azok között, akik az abortuszt választották, 10 ezren leprától szenvedtek, őket 1996-ig zárt intézetekben őrizték. Az erre vonatkozó törvényt szintén 1996-ban törölték el, a kényszerelzárással kapcsolatos intézkedésért pedig Tokió korábban már bocsánatot kért. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.