Pár nap alatt több mint 70 millió forintnyi támogatást kapott a brit radikális környezetvédelmi mozgalom

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Jelentősen megnőtt az Extinction Rebellion névre keresztelt brit klímamozgalom támogatottsága az elmúlt napok tüntetései után: az alapvető klímapolitikai változásokat, például a szénenergia nagyon gyors kivezetését követelő mozgalomnak pár nap leforgása alatt 30 ezer új támogatója vagy önkéntese lett. 

Fotó: Alberto Pezzali/NurPhoto

Sok pénzt, több mint 200 ezer fontot (átszámítva több mint 72 millió forintot) is összegyűjtöttek eközben, ráadásul a támogatók többsége a szervezet közleménye szerint kisebb összeggel, 10 és 50 font között segítette őket, ami szintén azt jelzi, hogy sokan tartják szimpatikusnak a mozgalmat. 

A szervezet szerint az emberek támogatását egyértelműen érzik, most már a politikusokon a sor, hogy cselekedjenek. Közölték azt is, hogy a tüntetéssorozat idején megnégyszereződött, 40 ezerre nőtt azoknak a száma, akik jelezték, hogy egy későbbi megmozduláson szívesen részt vennének. 

Az Extinction Rebellion erőszakmentes polgári ellenállás hagyományaiból merítve kezdett el elfoglalni fontosabb köztereket Londonban és más nagyvárosokban. Az elmúlt hét leforgása alatt több mint ezer embert vettek közülük őrizetbe a rendőrök.

A mozgalomról, illetve céljaikról kedden hosszabban is írtunk. (via Guardian)

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.