Pár nap alatt több mint 70 millió forintnyi támogatást kapott a brit radikális környezetvédelmi mozgalom

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Jelentősen megnőtt az Extinction Rebellion névre keresztelt brit klímamozgalom támogatottsága az elmúlt napok tüntetései után: az alapvető klímapolitikai változásokat, például a szénenergia nagyon gyors kivezetését követelő mozgalomnak pár nap leforgása alatt 30 ezer új támogatója vagy önkéntese lett. 

Fotó: Alberto Pezzali/NurPhoto

Sok pénzt, több mint 200 ezer fontot (átszámítva több mint 72 millió forintot) is összegyűjtöttek eközben, ráadásul a támogatók többsége a szervezet közleménye szerint kisebb összeggel, 10 és 50 font között segítette őket, ami szintén azt jelzi, hogy sokan tartják szimpatikusnak a mozgalmat. 

A szervezet szerint az emberek támogatását egyértelműen érzik, most már a politikusokon a sor, hogy cselekedjenek. Közölték azt is, hogy a tüntetéssorozat idején megnégyszereződött, 40 ezerre nőtt azoknak a száma, akik jelezték, hogy egy későbbi megmozduláson szívesen részt vennének. 

Az Extinction Rebellion erőszakmentes polgári ellenállás hagyományaiból merítve kezdett el elfoglalni fontosabb köztereket Londonban és más nagyvárosokban. Az elmúlt hét leforgása alatt több mint ezer embert vettek közülük őrizetbe a rendőrök.

A mozgalomról, illetve céljaikról kedden hosszabban is írtunk. (via Guardian)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.