Több mint hetvenen haltak meg kanyaróban tavaly Európában

Több mint hetven ember halt meg és mintegy 80 ezren fertőződtek meg 2018-ban kanyaróban Európában - közölte szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Unió Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központja (ECDC).

2017-ben a két szervezet 37 halálesetről számolt be. A közleményt az unióban tartott Európai Védőoltási Hét alkalmából hozták nyilvánosságra.

A WHO és az ECDC szerint 2019 elején szintén növekvőben van a halálesetek és a megbetegedések száma, mindenekelőtt Franciaországban, Lengyelországban, a Csehországban, Belgiumban, Bulgáriában és Írországban.

"A kanyaró és a rubeola felszámolása, valamint a gyermekek és a felnőttek megóvása a védőoltással megelőzhető betegségektől fontos része az ENSZ egészségügyi és fejlődési céljainak". 

"Ehhez közös fellépésre és kiszámíthatóságra van szükség, hogy mindenki számára magas védettséget biztosítsunk" - tették hozzá.

Egy héttel korábban a WHO azt jelentette, hogy a kanyarós megbetegedések száma negyedéves összehasonlításban is nő világszerte, és a január és március között regisztrált megbetegedések száma 300 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakáénál.

Az Európai Unión belüli növekedést a WHO és az ECDC a védőoltások gyakorlatában bekövetkező hiányosságoknak, illetve a nehéz körülmények között élő csoportok körében tapasztalható alacsony oltottsági aránynak tudja be.

A kanyaró erősen fertőző betegség. Köhögés, orrfúvás, közeli személyes érintkezés, illetve a fertőzött orr- és torokváladékkal való érintkezés útján terjed. A WHO szerint a leginkább veszélyeztetettek a be nem oltott kisgyermekek és a várandós nők. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.