Kényszerbetelepítés: hiúzokat hoznak a magyar határ mellé

ÁLLAT
2019 április 26., 16:37
comments 256
Megtévesztően aranyos kölyökhiúzok
photo_camera Megtévesztően aranyos kölyökhiúzok Fotó: RONALD WITTEK/DPA/AFP

Szlovéniában gyakorlatilag száz évvel ezelőtt kihalt a hiúz. Az országban élő 15-20 egyed annak a hat hiúznak a leszármazottja, amelyeket 1974-ben vadászok telepítettek vissza Szlovákiából.

Nemrég azonban megérkezett az első hiúz abból a tízből, amelyet a Life Lynx nemzetközi program keretében akarnak betelepíteni a Dinári-hegységbe és a Délkelet-Alpokba. A Goru névre keresztelt 23 kilós hím ragadozót Romániából szállították Szlovéniába, és szabadon engedése előtt három hétig karanténban tartják.

A Life Lynx projektben öt ország tizenegy szervezete vesz részt, köztük a Szlovén Erdészeti Szolgálat. A tíz hiúzból - amelyek 2024-ig érkeznek az országba - ötöt a délkelet-szlovéniai Notranjski Regionális Parkban, ötöt a magyar határhoz közeli Goricko Regionális Parkba telepítenék újra. A projektet az Európai Unió finanszírozza hétmillió euróval. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.