A strasbourgi bíróság szerint alkotmányjogi panasz után lehet hozzájuk fordulni

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Ha egy ügyben az Alkotmánybírósághoz (Ab) benyújtható alkotmányjogi panasz hatékony jogorvoslatnak számít, akkor az Ab előzetes eljárása a feltétele annak, hogy egy indítványozó eredményesen fordulhasson a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) – ismertette az EJEB döntését az Ab a közleményében.

A konkrét ügyben az időközben bezárt West-Balkán budapesti szórakozóhely egyik jogerősen letöltendő szabadságvesztésre ítélt volt tulajdonosa fordult a strasbourgi bírósághoz. Szerinte a három halálos áldozatot követelő 2011-es diszkótragédia miatt indult büntetőeljárásban a magyar hatóságok megsértették a tisztességes eljáráshoz való jogát.

Az EJEB két héttel ezelőtt közzétett döntése szerint nem bírálható el érdemben a beadvány, mivel a kérelmező az ügyben nem nyújtott be alkotmányjogi panaszt az Ab-hez, mielőtt a strasbourgi fórumhoz fordult volna, és az EJEB csak akkor járhat el, ha a kérelmező már kimerítette az összes hatékony jogorvoslati lehetőséget a saját hazájában, azaz alkotmányjogi panasszal fordult az Ab-hez, és kivárta, hogy annak a döntése hatékony jogorvoslatot nyújt-e.

A strasbourgi bíróság kiemelte azt is, hogy ha a hazai jogorvoslat nem lesz jogszerű és hatékony, akkor az EJEB nem zárkózik el attól, hogy megváltoztassa az álláspontját – írja az MTI.

A strasbourgi döntés szerint a konkrét ügyben az alkotmányjogi panasz többféle típusa is hatékony jogorvoslat lett volna az EJEB szempontjából, ezért azokat ki kellett volna meríteni – mutatott rá az Ab közleményében.

Az Alkotmánybíróság 2016. szeptember 19-én.Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

A strasbourgi állásponttal egyébként olyankor gond lehet, amikor az Alkotmánybíróság egyszerűen hosszú időre ráül egy ügyre, és nem hajlandó dönteni róla. (A CEU esetében is így járt el, igaz, az nem emberi jogi ügy volt.)

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.