15 évet is kaphat az orosz nő, aki német örökösnek hazudta magát, és behülyítette a manhattani elitet

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Anna Szorokin 1991-ben született egy szovjetunióbeli kisvárosban, és itt is nevelkedett egészen 2007-ig. Ekkor szülei úgy döntöttek, kiköltöznek Németországba, hátha ott talán jobban élhetnek majd. A család a holland-német határ közelében lévő  Eschweilerben telepedett le, ahol az apa sikeres légkondibizniszt épített fel. Anna itt járt gimnáziumba, osztálytársai egyszerű, csendes lányként írták le, alig emlékeztek róla valamire, túl azon, hogy sokáig gondjai voltak a német nyelvvel.

A 2011-es érettségi után a lány Londonban próbált továbbtanulni, és fel is vették egy egyetemre, de nem fejezte be a képzést, hamar visszatért Németországba, hol egy PR-cégnél kezdett gyakornokoskodni. Később Párizsba költözött, és a Purple című francia divatlapnál vállalt gyakornoki munkát, A nevét is megváltoztatta, ettől kezdve Anna Delveynek hívták.

Anna Delvey most bíróság előtt áll New Yorkban, az a vád ellene, hogy dúsgazdag német örökösnőnek adta ki magát, és hoteleket, éttermeket és a New York-i elit tagjait károsította meg. A New York-i főügyész szerint a kár 275 ezer dolláros, azaz kb. 80 millió forintos is lehet.

Anna Delvey a bíróságonFotó: TIMOTHY A. CLARY/AFP

A nőt 2017-ben tartóztatták le, de a pere csak most kezdődött, és úgy néz ki, akár 15 évet is kaphat, még annak ellenére is, hogy voltak olyan korábbi vádpontok (például hogy hamis dokumentumokkal próbált megszerezni egy 22 millió dolláros bankkölcsönt), amiket az ügyészeknek nem sikerült bizonyítaniuk.

Anna Delvey készíttetett egy szép, 80 oldalas prospektust, ami az Anna Delvey Alapítványhoz keresett befektetőket, akiknek a művészvilág krémjéhez való exkluzív hozzáférést ígért. A tanúk szerint Anna Delvey mindig egyedi tervezésű, méregdrága ruhákban jelent meg, és tökéletesen fenntartotta a látszatot, igaz, néhányan gyanakodtak, mikor sokadszorra ígérte meg nekik egy-egy elegáns bárban vagy étteremben, hogy ezúttal ő fizet, de valahogy mindig épp elkeverte a bankkártyáját.

A prospektus tervezője is hónapokon át hiába próbálta a nőn behajtani a jussát, ő azt mondta a bíróságon, hogy 9 hónap próbálkozás után rájött, hogy a nő egy csaló, onnantól ő már csak azt várta, mikor omlik össze az Anna Delvey körül teremtett világ.

A nő védője szerint ugyan erkölcstelen, amit Anna Delvey tett, de nem illegális, hiszen „minden millennial tudja, hogy amíg nem gazdagszunk meg, addig el kell játszanunk, hogy gazdagok vagyunk, hogy meggazdagodhassunk”, és különben is, ő csak hagyta, hogy a New York-i elit annak lássa, aminek látni akarja, hiszen „a gazdagok segítik a gazdagokat”. A védelem szerint ráadásul Anna Delvey minden kölcsönét vissza tervezte fizetni.

A vád erre azonban felhozta, hogy még ha a hazudozás néha tényleg nem illegális, csak erkölcstelen, a dokumentumok hamisítását és a pénzügyi csalást már nehéz egy álmodozó fiatal nő ártalmatlan csínyének betudni. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.