Aprópénzből, német segítséggel jut vissza a Premier League-be a Norwich - preview, Day 36

futball
2019 április 27., 12:03
comments 61

A Norwich City 2016 tavaszán, mindössze egy évnyi Premier League-tagság után esett vissza a Championshipbe, azaz az angol futball második vonalába. Idén, döcögős kezdés után, a Dortmund tartalék-csapatától igazolt edzővel azonban olyan szárnyalásba kezdtek, ami csak a Huddersfield sikersztorijához hasonlítható. Lássuk, mi a siker receptje - a poszt szerzője Zoli, aki a hazai Norwich-szurkolók Facebook-csoportjának alapítója.

Mielőtt még nekivágnánk a Kanárik idei szezon-összefoglalójának, tekerjük vissza az időt 2017. április. 6-ra. A klub azon a napon nevezte ki Stuart Webber-t sportigazgatónak, aki a Huddersfieldtől érkezett. Webber felbukkanásakor a gárdát Alan Irvine irányította - átmenetileg, miután Alex Neil-t menesztették a gyenge eredmények miatt -, majd a szezon végén Irvine-t sem marasztalták. Webber és a vezetőség a 2017/18-as szezonra kinevezte Daniel Farke-t, a Dortmund második csapatának trénerét. Apró érdekesség, hogy Webber a Huddersfield-i munkássága alatt is a Dortmund tarcsiból nevezte ki az új edzőt David Wagnert.

A klub szűkösen ugyan - legdrágább igazolásuk Grant Hanley volt 3,8 millióért -, de elkezdte az építkezést a következő szezonra. Webber kihangsúlyozta, hogy a klub nem dúskál az anyagi lehetőségekben, ami köszönhető volt a Premier League-éra alatti költekezésnek és a megtartott játékosok magas fizetéseinek. Farke így több játékost is a Bundesliga 2-ből hozott el, gyakorlatilag angol szinten zsebpénzért. Időközben a klub anyagi lehetőségei is javultak, ugyanis a Jacob Murphy-Jonny Howson-Graham Dorrans-Declan Rudd kvartett távozása majdnem 20 milliót hozott a konyhára, az érkezőkért pedig csak 12 milliót pengetett ki a klub. Bár a Norwich csak a 14. helyen zárt a szezon végén, a Chelsea elleni FA-kupa meccs azért emlékezetes marad: a gárda Lewis fejesgóljának köszönhetően végül a 11-esekre mentette a találkozót, amit végülelbukott.

Jamal Lewis már a tavalyi, Chelsea elleni FA-kupa meccsen is letette a névjegyét.
photo_camera Jamal Lewis már a tavalyi, Chelsea elleni FA-kupa meccsen is letette a névjegyét. Fotó: ADRIAN DENNIS/AFP

A 2018/19-es szezon még nehezebbnek ígérkezett: James Maddison és Josh Murphy távozott, de búcsút intettek két klublegendának, Wes Hoolahan-nak és Russell Martinnak is. Előbbi kettőért összesen 36,4 millió landolt a kanárik számláján, a jelentős bevétel azonban nem szédítette el a klubot, sőt! Ötmilliót a megszerzett összegből az akadémia korszerűsítésére fordítottak. Ez volt a legnagyobb kiadásuk a nyáron, mivel a legdrágább érkező, Ben Marshall, csak 1,7 millióba került.

Közben a keleti partiak jó angol szokáshoz hűen, kölcsönadogatták azokat a játékosokat, akik nem tudták megváltani a világot. Többek között így távozott Steven Naismith, Matt Jarvis, a 3 millióért vett Marcel Franke, Yanic Wildschut és a már nyáron kegyvesztett Nélson Oliveira is. A portugál válogatott csatár a nyáron nem utazhatott el a klubbal edzőtáborozni, Farke pedig elmondta, hogy lehetőséget akar adni az új csatároknak (Pukki és Rhodes), illetve azoknak, akik kevesebb játéklehetőséget (Srbeny, Carlton Morris) kaptak korábban. Egyébként a mostani szezon végén lejár Naismith és Jarvis szerződése is, amit a klubnál aligha bánnak, mert rendkívül magas fizetésük van...

A finn válogatott Teemu Pukki remek formába lendült Norwichban.
photo_camera A finn válogatott Teemu Pukki remek formába lendült Norwichban. Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, Farkenak eleinte meg kellett találnia az ideális csapatot.

Nem is indult kifejezetten jól a Kanárik aktuális szezonja.

A bajnokságot rögtön egy Birmingham City elleni 2-2-vel kezdte a klub, majd ezt követően a Carrow Road-on 4-3-as vereség a WBA-tól és idegenben ugyancsak egy vereség a Sheffield United-tól. Hazai pályán ugyan sikerült az ex-menedzser, Alex Neil Prestonját legyőzni, de három nappal később a Leeds sima, 3-0-ás vereséget mért a sárga-zöldekre.

Ezekkel az eredményekkel várták a szeptember eleji Ipswich elleni rangadót, és az ősi rivális otthonában elért 1-1 végül nagy lendületet adott a csapatnak. Már a nagy rivális ellen is kezdett kirajzolódni a kezdő tizenegy:

  • a sérülésből felépült Jamal Lewis visszakerült a védelem baloldalára,
  • Max Aarons személyében egy újabb fiatal (jobb)hátvéd került be a kezdő csapatba, aki a már évek óta stabil kezdőnek számító Ivo Pinto-t szorította ki,
  • a nyáron hozott Pukki kezdőcsatárként lépett elő,
  • mögötte Onel Hernández, Marco Stieperman, Buendía hármas osztogatott.

A pálya kellős közepén eleinte a Tettey-Leitner kettős kezdett, de lehetőséghez jutott azon a poszton Trybull, Vrancic és Kenny McLean is. A kapuba az a Tim Krul állt, aki eddig az összes bajnoki meccset végig védte. Előtte a már említett két szélsővédő - Jamal és Aarons - mellett Zimmermann és Timm Klose kezdett a védelemben. Ez azt jelentette, hogy a nyáron csapatkapitánynak megválasztott Grant Hanley a padra került.

Ahogy már említettük, az Ipswich Town elleni mérkőzés után indult meg a csapat felfelé. Farke bátor támadójátéka sorra hozta az eredményeket, ennek köszönhetően pedig szeptember óta csupán háromszor hagyták el vesztesen a pályát a Kanárik. A csapat remekül összeállt. A gólkirályi címre törő Pukkit ingyen szerezte meg a klub. Onel Hernández az idei szezon meglepetés embereinek egyike - mindössze 2,5 millióba került, amivel ő a legdrágábban megszerzett játékos a csapat kezdőjében. Az - előző szezonban még a spanyol másodosztályban a kiesés elől menekülő - argentin Buendía csak másfél millióba került és remekül bevált. Eredetileg ő érkezett Maddison helyére, de végül Stiepermann kapta meg azt a posztot - az érte fizetett 1,7 millió szintén aprónak számít.

A sikerkovács német edző, Daniel Farke.
photo_camera A sikerkovács német edző, Daniel Farke. Fotó: BEN STANSALL/AFP

A középpálya közepén a már rutinos róka Tettey mellett Vrancic játszik főleg, aki csak 750 ezer angol fontba került a klubnak. A posztjukon bevethető még Kenny McLean (226 ezer), Moritz Leitner (1,5 millió) és Tom Trybull (ingyen). A védelem két széle ifista: Zimmermann ingyen jött, Ben Godfrey-ért kezdeti összegként 150 ezret fizettek, de különböző bonuszoknak köszönhetően ez az ár elérheti az 1 milliót is. A Newcastle-ből és a PL-ből jól ismert kapus, Krul is ingyen jött - ami azt jelenti, hogy a klub kezdője összesen 9 millióba került!

Itt álljunk meg egy szóra! Tom Trybull megszerzése sok szurkolót meglepett, ugyanis többen is inkább egy ifistát szerettek volna a posztján, de a szerény játékos még az előző szezonban szép fokozatosan bejátszotta magát a csapatba.

"Vissza akarok adni valamit a klubnak"

- nyilatkozta még régebben Tom, miután rendszeresen játéklehetőséghez jutott.

A klub bebizonyította, hogy igenis lehet aprópénzekből is esélyes csapatot összehozni az angol másodosztályban. A játékosokban van tartás és tanulva a múlt hibáiból, a vezetőség is sokkal megfontoltabban költekezik és bátrabban bízik az akadémistákban is. Kiváncsian várjuk, mire lesz ez jó jövőre a nagyok között!

Az angol bajnokság hétvégi fordulója és tippjeink

  • Tottenham Hotspur - West Ham United, szombat 13:30, 2-1
  • Crystal Palace - Everton, szombat 16:00, 3-2
  • Fulham - Cardiff City, szombat 16:00, 2-1
  • Southampton - Bournemouth, szombat 16:00, 2-1
  • Watford - Wolverhampton Wanderers, szombat 16:00, 3-3
  • Brighton & Hove Albion - Newcastle United, szombat 18:30, 1-1
  • Leicester City - Arsenal, vasárnap 13:00, 2-1
  • Burnley - Manchester City, vasárnap 15:05, 0-2
  • Manchester United - Chelsea, vasárnap 17:30, 1-3

Tegnap játszották

  • Liverpool - Huddersfield 5-0

Szokásos disclaimer: ne felejtsd a tippjátékot és a fentezi-csapatodat! A Liverpol- és Huddersfield-szurkolóktól elnézést, hogy már nem tegnap délután jött a beharang! A tippekért Lacot lehet elővenni a kommentek között.

Ha neked is van hasonló élménybeszámolód, vagy a jövőben tervezel hasonlót elkövetni, várjuk leveled a coldrainynightsinbritannia@gmail.com címre vagy keress minket Facebook-üzenet formájában!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.