Nyakunkon a szúnyogszezon, mit tehetünk ellenük?

ÁLLAT
2019 április 27., 14:10
comments 115

A következő napokban ugyan erős lehűlés várható, keddre például már csak 17 fokos csúcshőmérsékletet jelez előre a meteorológiai szolgálat, vitathatatlanul nyakunkon a nyár: amikor ezt írom, Szegeden 28,7 fokot mérnek épp árnyékban.

Az időjárás immár kedvez a szúnyogoknak, ami akkor is rossz hír lenne, ha csak a régi jó, hagyományos szúnyogokkal kéne megküzdenünk, nem beszélve az olyan betolakodókról, mint a már régiónkban is megjelent, borzalmasabbnál borzalmasabb trópusi lázakat terjesztő tigrisszúnyog. Érdemes hát alaposan felkészülni a háborúra.

Tedd rendbe a kertedet!

A szúnyogok elleni háborúban az első és legfontosabb lépés az életterük felszámolása. A szúnyogok szaporodásához nélkülözhetetlen az állóvíz. Hogy mekkora, az mindegy, Blöki vizestálja épp úgy megteszi, mint a Balaton. Az előbbi előnye, hogy egy mozdulattal kiönthetjük, további pár mozdulattal pedig letörölhetjük róla a benne maradt szúnyogpetéket és lárvákat is.

A lényeg tehát minden potenciális szúnyogkeltető felszámolása, illetve minden, a kertbe érkező csapadék elvezetésének megoldása. Ha pedig van olyan itató, pocsolya, akármi, amit nem lehet lecsapolni, azt érdemes beszórni a Bt néven forgalmazott Bacillus thuringiensis nevű baktériummal, ami megöli a szúnyogpetéket, de nem öli meg azokat az állatokat, amik szúnyogpetével táplálkoznak.

Szúnyoghálóval teljesen lefedett karantén a fóti Arany Somlyó Lovardában (Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)
photo_camera Szúnyoghálóval teljesen lefedett karantén a fóti Arany Somlyó Lovardában (Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Második lépésben érdemes alaposan kigyomlálni a kertet, visszavágni a bokrokat, mert a szúnyogok napközben ezekben pihennek.

Szóba jöhet még a csapdázás, bár ennek hatékonyságáról megoszlanak a vélemények. A népszerű, uv-s rovarperzselő lámpák a szúnyogok ellen javarészt teljesen hatástalanok, mert a szúnyogokat nem az uv-fény, hanem az általunk kilélegzett széndioxid vonzza. A széndioxidos csapdák már hatékonyabbak.

Számold fel a réseket, amiken át bejuthatnak a házba!

A szúnyoghálónál kevés jobb védelem van a szúnyogok ellen, már ha a háló elég sűrű - legfeljebb 1,2 milliméteres rácsozatú. Emellett érdemes az ablakok réseit is szigetelni, hogy azon át se jussanak be.

Kenj és csapkodj!

Szabad téren érdemes szúnyogriasztót használni. Környezettudatos választás lehet a citromfűolaj. És a kutatások szerint érdemes csapkodni a szúnyogokat, mert idővel a csapkodást veszélyként érzékelik, és elkerülik a csapkodó embert.

Szövetkezz a szúnyogok természetes ellenségeivel

A szúnyog nekünk ugyancsak zavaró kártevő, a táplálékláncban alattunk levőknek remek táplálék: denevérek, madarak, szitakötők, békák, de még a nagy árvaszúnyogok is szívesen fogyasztják. Ezek mind szövetségeseink lehetnek a szúnyogok elleni háborúban, így érdemes nekik megfelelő életteret biztosítani. Például a nagyobb helyi állóvizek környezetében denevérlakokat telepíteni a fákra, saját kacsaúsztatóinkba pedig érdemes vízi növényeket telepíteni, mert azok nagyon jó lakóhelyei a szitakötőknek. (Via Popsci)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.