Eltemették a nagykállói haszid rabbit

vallás
2019 április 28., 20:33
A temetés
photo_camera A temetés Fotó: GIL COHEN-MAGEN/AFP

Több ezres tömeg kísérte utolsó útjára vasárnap Izraelben a 96 éves korában elhunyt Menáhem Mendel Taub rabbit, a nagykállói haszid udvar vezetőjét. A rabbi vasárnap reggel hunyt el és a zsidó vallás szokásai szerint este már el is temették. 

Izrael egyik legismertebb vallási vezetője, az egyik legjelentősebb ultraortodox rabbi volt, akinek életét, személyes példáját a halála napján Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Reuven Rivlin államelnök, valamint David Lau askenázi főrabbi méltatta. 

Menáhem Mendel Taub az egyik legfontosabb magyar haszid rabbidinasztia tagja volt, aki Erdélyben született 1923-ban. 1944-ben Auschwitzba deportálták, ahol Josef Mengele kísérleteinek egyik áldozata volt. A kísérletek nyomán többé nem nőtt szőrzet az arcán és nem születtek gyermekei. Bergen Belsenben érte a felszabadulás, majd fél évvel a háború után Svédországban megnősült. 1947-ben Amerikába költöztek, ahonnan a hatvanas évek elején Izraelbe vándoroltak. 

Ultraortodox gyászolók
photo_camera Ultraortodox gyászolók Fotó: GIL COHEN-MAGEN/AFP

Izraelben először Rison Leciónban, majd Bné Brakban, végül Jeruzsálemben építette újra a nagykállói, jiddisül kaliver jesivát, ahol az egykor Magyarországon kialakult szokásoknak megfelelően tanítják az ultraortodox zsidó vallási hagyományokat és tanokat. 

Taub rabbit Izraelben holokausztrabbiként is emlegették, mert saját közösségén kívül is gyakran tartott előadást az Auschwitzban és a későbbi táborokban átélt szörnyűségekről, és szokatlan módon a médiának is nyilatkozott. (Haaretz, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.