Eltemették a nagykállói haszid rabbit

2019 április 28., vasárnap 18:33
144
A temetés Fotó: GIL COHEN-MAGEN/AFP

Több ezres tömeg kísérte utolsó útjára vasárnap Izraelben a 96 éves korában elhunyt Menáhem Mendel Taub rabbit, a nagykállói haszid udvar vezetőjét. A rabbi vasárnap reggel hunyt el és a zsidó vallás szokásai szerint este már el is temették. 

Izrael egyik legismertebb vallási vezetője, az egyik legjelentősebb ultraortodox rabbi volt, akinek életét, személyes példáját a halála napján Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Reuven Rivlin államelnök, valamint David Lau askenázi főrabbi méltatta. 

Menáhem Mendel Taub az egyik legfontosabb magyar haszid rabbidinasztia tagja volt, aki Erdélyben született 1923-ban. 1944-ben Auschwitzba deportálták, ahol Josef Mengele kísérleteinek egyik áldozata volt. A kísérletek nyomán többé nem nőtt szőrzet az arcán és nem születtek gyermekei. Bergen Belsenben érte a felszabadulás, majd fél évvel a háború után Svédországban megnősült. 1947-ben Amerikába költöztek, ahonnan a hatvanas évek elején Izraelbe vándoroltak. 

Ultraortodox gyászolók Fotó: GIL COHEN-MAGEN/AFP

Izraelben először Rison Leciónban, majd Bné Brakban, végül Jeruzsálemben építette újra a nagykállói, jiddisül kaliver jesivát, ahol az egykor Magyarországon kialakult szokásoknak megfelelően tanítják az ultraortodox zsidó vallási hagyományokat és tanokat. 

Taub rabbit Izraelben holokausztrabbiként is emlegették, mert saját közösségén kívül is gyakran tartott előadást az Auschwitzban és a későbbi táborokban átélt szörnyűségekről, és szokatlan módon a médiának is nyilatkozott. (Haaretz, MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt