A kormány a jelek szerint inkább lemond 63 milliárd forintról, hogy a civilek ne kaphassanak hétmilliárdot

politika
2019 április 29., 09:03
comments 277

Csaknem hetven milliárd forint támogatásra lenne jogosult Magyarország a Norvég Alapból, már ha hajlandó volna aláírni erről az együttműködési megállapodást Norvégiával. De a Magyar Narancs értesülései szerint nem hajlandó, mert a hetvenmilliárdos támogatás egy tizedét az együttműködési megállapodás szerint nem a kormány, hanem egy attól teljesen független intézmény oszthatná ki civil szervezetek között.

A képlet tehát egyszerű, a magyar kormány inkább veszni hagy 63 milliárd forintnyi, vissza nem térítendő támogatást, minthogy eltűrje azt, hogy tőle függetlenül osszanak szét hétmilliárd forintot civil szervezetek között.

"A civil alap kezelőjének függetlennek kell lennie a helyi, regionális és központi kormányzattól, politikai pártoktól és vallási szervezetektől" - részletezte az ékegyszerűségű szabályokat a Magyar Narancsnak Per Bardalen Wiggen, a norvég külügyminisztérium szóvivője. Ő tájékoztatta a lapot arról is, hogy a Norvég Alapról azért nem született eddig megállapodás a magyar kormánnyal, mert "véleménykülönbség" van a teljes támogatási összeg tizedéről rendelkező civil alappal kapcsolatban. A magyar kormány a Narancs szerint legalább vétójogot akar magának a támogatások megítélésében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.