A kormány a jelek szerint inkább lemond 63 milliárd forintról, hogy a civilek ne kaphassanak hétmilliárdot

2019 április 29., hétfő 9:03
288

Csaknem hetven milliárd forint támogatásra lenne jogosult Magyarország a Norvég Alapból, már ha hajlandó volna aláírni erről az együttműködési megállapodást Norvégiával. De a Magyar Narancs értesülései szerint nem hajlandó, mert a hetvenmilliárdos támogatás egy tizedét az együttműködési megállapodás szerint nem a kormány, hanem egy attól teljesen független intézmény oszthatná ki civil szervezetek között.

A képlet tehát egyszerű, a magyar kormány inkább veszni hagy 63 milliárd forintnyi, vissza nem térítendő támogatást, minthogy eltűrje azt, hogy tőle függetlenül osszanak szét hétmilliárd forintot civil szervezetek között.

"A civil alap kezelőjének függetlennek kell lennie a helyi, regionális és központi kormányzattól, politikai pártoktól és vallási szervezetektől" - részletezte az ékegyszerűségű szabályokat a Magyar Narancsnak Per Bardalen Wiggen, a norvég külügyminisztérium szóvivője. Ő tájékoztatta a lapot arról is, hogy a Norvég Alapról azért nem született eddig megállapodás a magyar kormánnyal, mert "véleménykülönbség" van a teljes támogatási összeg tizedéről rendelkező civil alappal kapcsolatban. A magyar kormány a Narancs szerint legalább vétójogot akar magának a támogatások megítélésében.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt