Az FBI elfogott egy veteránt, aki robbantásos merénylettel akarta megbosszulni az új-zélandi tömeggyilkosságot

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

Az új-zélandi iszlámellenes merényletek megtorlásának szánt terrorcselekményt hiúsítottak meg Kaliforniában az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársai – jelentette be az FBI.

Az első információk szerint Mark Steven Domingo 26 éves afganisztáni veterán egy fehér felsőbbrendűséget hirdető csoport vasárnapi rendezvényén akart bombát robbantani a dél-kaliforniai Long Beachen.

Domingót, aki pár éve áttért a muszlim hitre, még pénteken letartóztatta az FBI. A férfit tömegpusztító fegyver készítésével és tömeggyilkosságra való előkészületekkel gyanúsítják.

Charge Ryan Young, az FBI különleges ügynöke sajtótájékoztatót tart a merényletkísérletről Los Angelesben 2019. április 29-én.Fotó: Frederic J. Brown/AFP

Mark Domingo azt vallotta, hogy a múlt hónapban Új-Zélandon két mecset ellen elkövetett merényletet akarta volna megbosszulni. Az új-zélandi Christchurch városában márciusban egy ausztrál szélsőjobboldali férfi két mecset ellen hajtott végre fegyveres támadást, amiben 50 embert ölt meg.

Az FBI egy beépített informátor segítségével szerzett tudomást a készülő kaliforniai terrorcselekményről. Domingo ugyanis az FBI egy fedett ügynökével vitatta meg, hogy többféle merényletet tervez. A célpontjai között zsidók, rendőrök és templomok is szerepeltek. Különféle alkatrészeket vásárolt, és ezekből összebarkácsolt egy olyan robbanószerkezetet, amit távirányítással hozott volna működésbe.

Az FBI és Los Angeles illetékes hatóságai későbbre részletesebb tájékoztatást is ígértek. (MTI)