Rosszabb a helyzet Mozambikban, mint gondolták

Assane Maulana (a kép közepén, lilában) családjával, otthona és boltja romjai előtt Macomiában. A várost a Kenneth ciklon tarolta le április 27-én.Fotó: GREGORY WALTON/AFP

Hétszázezer embert fenyegetnek a napok óta tartó esőzések miatt kialakuló áradások Mozambik északi részén, ahol pár napja 220 km/h-ás szelekkel söpört végig a Kenneth ciklon. Pemba városában, Cabo Delgado állam fővárosában két méternyi csapadék okozott árvizet.

"Nagyon aggódunk, mert az előrejelzések szerint a következő négy napban még heves esőzésekre lehet számítani" - nyilatkozta az AFP-nek az ENSZ élelmezési programjának helyi szóvivője, Deborah Nguyen. "Arra számítunk, hogy még az Idai ciklonhoz képest is kétszer annyi eső fog esni" - tette hozzá az Afrika délkeleti partvidékén márciusban pusztító, akkor a déli félteke legnagyobb viharának titulált Idaira utalva. Akkor legalább 900-an vesztették életüket.

A Kenneth hasonlóan pusztító viharnak tűnik. Pemba városa, amit kétméteres árvízzel öntött el, négyszázezer ember otthona, sokuk tartósan veszélybe kerülhetett az áradás miatt. Ellátásukat a viharban elpusztult infrastruktúra is nehezíti.

A hivatalos tájékoztatások szerint a Kenneth ciklonnak eddig öt halottja van, és legalább 35 ezer otthon pusztult el a viharban. (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.