Rosszabb a helyzet Mozambikban, mint gondolták

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.
Assane Maulana (a kép közepén, lilában) családjával, otthona és boltja romjai előtt Macomiában. A várost a Kenneth ciklon tarolta le április 27-én.Fotó: GREGORY WALTON/AFP

Hétszázezer embert fenyegetnek a napok óta tartó esőzések miatt kialakuló áradások Mozambik északi részén, ahol pár napja 220 km/h-ás szelekkel söpört végig a Kenneth ciklon. Pemba városában, Cabo Delgado állam fővárosában két méternyi csapadék okozott árvizet.

"Nagyon aggódunk, mert az előrejelzések szerint a következő négy napban még heves esőzésekre lehet számítani" - nyilatkozta az AFP-nek az ENSZ élelmezési programjának helyi szóvivője, Deborah Nguyen. "Arra számítunk, hogy még az Idai ciklonhoz képest is kétszer annyi eső fog esni" - tette hozzá az Afrika délkeleti partvidékén márciusban pusztító, akkor a déli félteke legnagyobb viharának titulált Idaira utalva. Akkor legalább 900-an vesztették életüket.

A Kenneth hasonlóan pusztító viharnak tűnik. Pemba városa, amit kétméteres árvízzel öntött el, négyszázezer ember otthona, sokuk tartósan veszélybe kerülhetett az áradás miatt. Ellátásukat a viharban elpusztult infrastruktúra is nehezíti.

A hivatalos tájékoztatások szerint a Kenneth ciklonnak eddig öt halottja van, és legalább 35 ezer otthon pusztult el a viharban. (Via BBC)

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teljesen megújulunk, és teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.