A tanú cenzúrázatlan verzióját vetítik le Cannes-ban, készült hozzá saját előzetes is

Bacsó Péter filmjének eredeti, cenzúrázatlan változatát a Cannes-i filmfesztiválon mutatják be rövidesen a Cannes Classics nevű programszekcióban - írja a Magyar Narancs.

A film 4K-s restauráláson esett át a fennmaradt egyetlen cenzúrázatlan korabeli kópia alapján.

„A rekonstruált eredeti verzióban látható a Rajk Lászlóra utaló sötétzárka-jelenet, és az a beszélgetés is bővebb, ahol az egyház ezeréves stabilitását állítják szembe az éppen csak megszületett kommunista rendszerrel. Ebben a változatban nem szerepelt a forgalmazott változatot záró, több évvel később játszódó villamosjelenet, amelyet a rendező a cenzúra utasítására illesztett a film végére 1969-ben” – közölte korábban a restaurálásról a Filmalap.

A felújítás a Filmalap égisze alatt működő Filmarchívum és Filmlabor közös munkája, 30 szakember vett benne részt és a Magyar Operatőrök Társasága közreműködésével valósult meg.

A felújított filmet november 8-tól a hazai mozik is vetítik.

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.