Újabb vizes vébére pályázik a kormány

Több 444 videó?
Szeretném

A keddi Magyar Közlönyben jelent meg a kormányhatározat, amivel a kormány támogatja, hogy a  Magyar Úszó Szövetség pályázatot nyújtson be a  FINA 2025-ös vagy a  2027-es Úszó-, Vízilabda-, Műugró, Műúszó és Nyíltvízi Világbajnokság és Masters Világbajnokság rendezési jogának elnyerése érdekében. Az újabb vizes világbajnokság helyszíne a 2017-eshez hasonlóan Budapesten és Balatonfüreden lenne.

A kormányhatározat szerint Fürjes Balázs kiemelt budapesti fejlesztésekért és nemzetközi sportpályázatokért felelős kormánybiztosnak az emberi erőforrások miniszterének bevonásával a rendezési jog elnyerése esetén előterjesztést kell készítenie a vizes vébé rendezési költségeinek bemutatásáról. Ez a folyamatosan dráguló 2017-es vébé alapján nem lesz egyszerű feladat. Az előzőt 25 milliárd forintra tervezték, végül bőven 100 milliárd felett költöttek rá. 

A kormány a vébé megrendezésére irányuló pályázathoz szükséges pályázati díjra és a  pályázási költségek fedezésére 84,1 millió forintot biztosít a költségvetésből. A FINA várhatóan július 11-én dönt az újabb helyszínekről. 

2019-ben a dél-koreai Kvangdzsu, 2021-ben a japán Fukuoka, 2023-ban pedig a katari Doha rendezi meg az eseményt.