Egy év után már semmi sem látszik a nagy csinnadrattával átadott füves kutyafuttatóból a Városligetben

Tbg
Budapest
2019 május 01., 17:21
comments 173

Már több mint 119 milliárd forintot költött el az állam pénzéből a Városliget „felújítására” a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt., de még mindig évek és sok-sok millliárd forint kell a befejezéshez, már ha egyáltalán lesz befejezés.

Kutyafuttató a Városligetben 2018-ban és 2019-ben
photo_camera Kutyafuttató a Városligetben 2018-ban és 2019-ben Fotó: Facebook/Ligetvédők

A Ligetvédők tegnap posztoltak egy képet a pontosan egy évvel ezelőtt átadott kutyafuttatóból, amely már alig emlékeztet egykori önmagára.

A Liget-projekt kritikusai már a nulladik perctől hangsúlyozták, hogy a Városliget beépítésével az lesz a legnagyobb probléma, hogy a megnövekedett terhelést egyszerűen nem fogja elbírni a közpark, amely eredetileg nem rendezvényközpontnak épült.

Teljesen természetes, hogy a kutyafuttató egy év alatt elkopott, hiszen korábban a kutyások a park nagy területén szabadon sétáltathatták a kutyákat, ám a beépítés keretében két kisebb futtatóba száműzték őket, amelyet természetesen lehetetlenség karban tartani - legalábbis úgy, ahogy azt a projekt megálmodói elképzelték.

„Eddig a fél városliget kutyafuttató volt, most lesz két húgyszagú ketrec a kutyásoknak” - írtam 2017 októberében egy belső szerkesztőségi levéllistán, amikor a Zrt. belengette az új kutyafuttató hírét.

„A Liget Budapest nem hogy levenné a terheket a Városligetről, újabbakat pakol rá. Sokkal több látogatóval, turistával, használóval számol. Sűríti a funkciókat. Miközben a Liget lepusztulását eredményező fenntartáson nem változtat. Nincs rá több pénz. De a terhelés nő. Az a fő koncepciója, hogy még több embert, turistát csődítsen ide. (...) A Liget Budapest lépten nyomon azt harsogja: végre legalább hozzányúlnak a parkhoz és felszámolják ezt a lekoszlott örökséget. (...) Nos ha így történik meg e valóban szomorú örökségnek a felszámolása, akkor inkább azt kérem: ne nyúljanak semmihez...” - írta a látványról Bardóczi Sándor tájépítész.

Azt pedig az Átlátszó írta meg éppen ma, hogy már 119 milliárd közpénzt elköltöttek a Liget-projektre. „a felét a Néprajzi Múzeum, a Magyar Zene Háza, valamint az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ generálkivitelezési munkái teszik ki” - írja a lap, részletek odaát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.