Elmaradt az ellenzéki áttörés Venezuelában

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

Nem állt át a katonaság az ellenzék oldalára, így némi lendületet vesztett a Juan Guadió által vezetett kormányellenes mozgalom Venezuelában. Szerdán így is több tízezres tüntetéseket tartottak Nicolas Maduro elnök távozását követelve.

Az önmagát Venezuela ideiglenes elnökévé kikiáltó ellenzéki vezető, Juan Guaidó kedden egy videofelvétel tett közzé, amelyen egyenruhások társaságában bejelentette: a katonák átálltak hozzá, hogy "véget vessenek Maduro hatalombitorlásának".

Az ellenzéki tüntetők és a kormány beszámolói szerint lázadó katonák egy csoportja kedden összecsapott a katonasággal, kórházi források szerint legkevesebb 69 ember sebesült meg.

A biztonsági erőknek a védelmi minisztérium szerint sikerült meghiúsítania a puccskísérletet. A hadsereg alakulatainak sikerült bejutniuk a caracasi Altamira sugárútra, ahol a lázadó katonák el akarták foglalni a La Carlotta támaszpontot.

Közben Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kilátásba helyezte, hogy az USA nem tartja elképzelhetetlennek a fegyveres beavatkozás lehetőségét. "Lehetséges a katonai beavatkozás. Ha erre lesz szükség, az Egyesült Államok megteszi" - mondta a miniszter a Fox Business Network műsorában. Pompeo hangsúlyozta, hogy Washington a békés hatalomátadást részesítené előnyben a latin-amerikai országban. (MTI/Guardian)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.