Elmaradt az ellenzéki áttörés Venezuelában

Tbg
külföld
2019 május 01., 18:03
comments 168

Nem állt át a katonaság az ellenzék oldalára, így némi lendületet vesztett a Juan Guadió által vezetett kormányellenes mozgalom Venezuelában. Szerdán így is több tízezres tüntetéseket tartottak Nicolas Maduro elnök távozását követelve.

Az önmagát Venezuela ideiglenes elnökévé kikiáltó ellenzéki vezető, Juan Guaidó kedden egy videofelvétel tett közzé, amelyen egyenruhások társaságában bejelentette: a katonák átálltak hozzá, hogy "véget vessenek Maduro hatalombitorlásának".

Az ellenzéki tüntetők és a kormány beszámolói szerint lázadó katonák egy csoportja kedden összecsapott a katonasággal, kórházi források szerint legkevesebb 69 ember sebesült meg.

A biztonsági erőknek a védelmi minisztérium szerint sikerült meghiúsítania a puccskísérletet. A hadsereg alakulatainak sikerült bejutniuk a caracasi Altamira sugárútra, ahol a lázadó katonák el akarták foglalni a La Carlotta támaszpontot.

Közben Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kilátásba helyezte, hogy az USA nem tartja elképzelhetetlennek a fegyveres beavatkozás lehetőségét. "Lehetséges a katonai beavatkozás. Ha erre lesz szükség, az Egyesült Államok megteszi" - mondta a miniszter a Fox Business Network műsorában. Pompeo hangsúlyozta, hogy Washington a békés hatalomátadást részesítené előnyben a latin-amerikai országban. (MTI/Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.