Elmaradt az ellenzéki áttörés Venezuelában

Nem állt át a katonaság az ellenzék oldalára, így némi lendületet vesztett a Juan Guadió által vezetett kormányellenes mozgalom Venezuelában. Szerdán így is több tízezres tüntetéseket tartottak Nicolas Maduro elnök távozását követelve.

Az önmagát Venezuela ideiglenes elnökévé kikiáltó ellenzéki vezető, Juan Guaidó kedden egy videofelvétel tett közzé, amelyen egyenruhások társaságában bejelentette: a katonák átálltak hozzá, hogy "véget vessenek Maduro hatalombitorlásának".

Az ellenzéki tüntetők és a kormány beszámolói szerint lázadó katonák egy csoportja kedden összecsapott a katonasággal, kórházi források szerint legkevesebb 69 ember sebesült meg.

A biztonsági erőknek a védelmi minisztérium szerint sikerült meghiúsítania a puccskísérletet. A hadsereg alakulatainak sikerült bejutniuk a caracasi Altamira sugárútra, ahol a lázadó katonák el akarták foglalni a La Carlotta támaszpontot.

Közben Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kilátásba helyezte, hogy az USA nem tartja elképzelhetetlennek a fegyveres beavatkozás lehetőségét. "Lehetséges a katonai beavatkozás. Ha erre lesz szükség, az Egyesült Államok megteszi" - mondta a miniszter a Fox Business Network műsorában. Pompeo hangsúlyozta, hogy Washington a békés hatalomátadást részesítené előnyben a latin-amerikai országban. (MTI/Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.