Orbán vagy Európa? – langyosra sikerült a Momentum kampányindító vonulása

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Fotó: 444

Európamenettel ünnepelte az uniós csatlakozás 15. évfordulóját Budapesten a Momentum Mozgalom, de ahhoz képest, hogy ez egy kampányindító rendezvény is akart lenni az EP-választás előtt, nagyon keveseket mozgatott meg a dolog: nagyjából 300-400 fős menet a Szabadság térről vonult a Kodály Köröndre. A hatóság azért rákészült az eseményre: csak a Terror Háza előtt vagy 50 rendőr állomásozott. 

A menetet egy furgon vezette fel, rajta a Momentum fő EP-kampányüzenetével, ami úgy szól, hogy Orbán ellopja az uniós pénzt, ahelyett hogy kórházakra, munkahelyekre és iskolákra költené. A Bajcsyn és a Podmaniczky utcán lilába burkolózva vonuló fiatalok néhányszor megszakították az utat egy-egy vékonyka „Európa, Európa” skandálás és fotóbeállás erejéig.

Élén vonultak, és zászlókat lobogtattak az ismert momentumosok (Donáth Anna, Fekete-Győr András, Cseh Katalin), és velük vonult Balázs Péter volt külügyminiszter is, aki később az első beszédet mondta a Kodály Köröndön. A francia (RFI) és a német közszolgálat (DW) is interjúzott a helyszínen, a magyar közmédia nem.  

A langyos hangulatra jellemző, hogy még a rendezvényt felkonferáló Nemes Balázs is azt kérdezte az egybegyűltektől, hogy mégis miért ilyen letörtek, ha egyszer ünnepelni jöttek.

Fotó: 444

Balázs Péter visszaemlékezett arra, hogy 2004-ben még milyen széles politikai konszenzus volt arról, hogy milyen fontos az országnak csatlakozni az Európai Unióhoz, és egészen a második Orbán-kormányig minden kormány fontosnak tartotta, hogy elősegítse, majd pedig megerősítse a tagságot. Ehhez képest Magyarország mára elfordult Európától, és össze kell fogni, hogy ezt a folyamatot megállítsuk.

Másodiknak Szél Bernadett független képviselőként lépett színpadra. Kicsit mindenről akart beszélni: a klímakatasztrófától a jogállam lerombolásán át a munkaerőpiaci problémákig, így igazából semmiről sem sikerült igazán, azt viszont többször elismételte, hogy az unió nem csak egy pénzes zsák, hanem értékközösség, és hogy ennek az értékközösségnek nem lehet se Putyin, se Erdogan a példaképe. És különben is:  régen minden jobb volt.

Fotó: 444

Színpadra állt rajtuk kívül az ALDE pártcsaládból Emma Bonino volt olasz külügyminiszter és Luis Garicano spanyol közgazdász, a liberális pártszövetség alelnöke, és támogatásukról biztosították a Momentumot. Fekete-Győr András elnök érezhetően dolgozott a fellépésén, a többi momentumoshoz képest már-már rutinos szónokként, folyékonyan beszélt, poénokat is elengedett, és a kivándorlás megállításának fontosságáról beszélt. 

De a rendezvény politikailag egyetlen említésre érdemes felszólalása az EP-listát vezető Cseh Katalin beszéde volt. Cseh lényegében felvázolta a Momentum kampányát, ami a lopás fogalma köré épül: többször elismételte, hogy a magyaroktól a kormány ellopta szabadságát, a jogállamot, az európai jövőt és álmot, és a Brüsszelből kapott napi 2 milliárd forint nagyrészét is, amiből Tiborcz István és Orbán Ráhel gazdagodott a magyar adófizetők helyett. 

Cseh KatalinFotó: 444

Miközben az európai egység fontosságát hangsúlyozta, kritizálta az uniós elitet is, amiért engedte, hogy Orbán Viktor és az őt követő populisták megerősödjenek, és belülről gyengítsék és rombolják az uniós intézményrendszert.

„Orbán vagy Európa? (...) Hol a pénz?”

– ismételte el többször Cseh Katalin, olyan hangosan, hogy egy ponton a hangja is elment. 

Fekete-Győr és Cseh beszéde alapján a Momentum pont ugyanolyan egyszerű és világvégehangulatú kampányt fog tolni, mint a Fidesz, csak a mindent eldöntő választást nem a bevándorlást pártoló és azt elutasító politika közt kell megtenni, hanem Orbán Viktor és Európa között. Abban egészen biztosan egyetértenek a kormánnyal, hogy sorsdöntő választás lesz május 26-án. Ami újdonság volt valamennyire, hogy Cseh egységes európai ellenállásról beszélt, és 

el kell érni, hogy a DK-tól a Jobbikig minden ellenzéki párt egységesen szavazzon, ha a magyar jogállamiság kérdéséről esik szó. Cseh azt is mondta, ha mandátumot nyer, azért fog dolgozni, hogy az unió megbüntesse azokat a kormányokat, amelyek lopnak a közösből. (A közvéleménykutatási adatok szerint a Momentumnak esélye lehet egy mandátum megszerzésére.) A második helyen az EP-listán amúgy Donáth Anna áll, de az ő bejutására nem látszik reális esély.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.