Orbán vagy Európa? – langyosra sikerült a Momentum kampányindító vonulása

POLITIKA
2019 május 01., 17:57
comments 152
photo_camera Fotó: 444

Európamenettel ünnepelte az uniós csatlakozás 15. évfordulóját Budapesten a Momentum Mozgalom, de ahhoz képest, hogy ez egy kampányindító rendezvény is akart lenni az EP-választás előtt, nagyon keveseket mozgatott meg a dolog: nagyjából 300-400 fős menet a Szabadság térről vonult a Kodály Köröndre. A hatóság azért rákészült az eseményre: csak a Terror Háza előtt vagy 50 rendőr állomásozott. 

A menetet egy furgon vezette fel, rajta a Momentum fő EP-kampányüzenetével, ami úgy szól, hogy Orbán ellopja az uniós pénzt, ahelyett hogy kórházakra, munkahelyekre és iskolákra költené. A Bajcsyn és a Podmaniczky utcán lilába burkolózva vonuló fiatalok néhányszor megszakították az utat egy-egy vékonyka „Európa, Európa” skandálás és fotóbeállás erejéig.

Élén vonultak, és zászlókat lobogtattak az ismert momentumosok (Donáth Anna, Fekete-Győr András, Cseh Katalin), és velük vonult Balázs Péter volt külügyminiszter is, aki később az első beszédet mondta a Kodály Köröndön. A francia (RFI) és a német közszolgálat (DW) is interjúzott a helyszínen, a magyar közmédia nem.  

A langyos hangulatra jellemző, hogy még a rendezvényt felkonferáló Nemes Balázs is azt kérdezte az egybegyűltektől, hogy mégis miért ilyen letörtek, ha egyszer ünnepelni jöttek.

photo_camera Fotó: 444

Balázs Péter visszaemlékezett arra, hogy 2004-ben még milyen széles politikai konszenzus volt arról, hogy milyen fontos az országnak csatlakozni az Európai Unióhoz, és egészen a második Orbán-kormányig minden kormány fontosnak tartotta, hogy elősegítse, majd pedig megerősítse a tagságot. Ehhez képest Magyarország mára elfordult Európától, és össze kell fogni, hogy ezt a folyamatot megállítsuk.

Másodiknak Szél Bernadett független képviselőként lépett színpadra. Kicsit mindenről akart beszélni: a klímakatasztrófától a jogállam lerombolásán át a munkaerőpiaci problémákig, így igazából semmiről sem sikerült igazán, azt viszont többször elismételte, hogy az unió nem csak egy pénzes zsák, hanem értékközösség, és hogy ennek az értékközösségnek nem lehet se Putyin, se Erdogan a példaképe. És különben is:  régen minden jobb volt.

photo_camera Fotó: 444

Színpadra állt rajtuk kívül az ALDE pártcsaládból Emma Bonino volt olasz külügyminiszter és Luis Garicano spanyol közgazdász, a liberális pártszövetség alelnöke, és támogatásukról biztosították a Momentumot. Fekete-Győr András elnök érezhetően dolgozott a fellépésén, a többi momentumoshoz képest már-már rutinos szónokként, folyékonyan beszélt, poénokat is elengedett, és a kivándorlás megállításának fontosságáról beszélt. 

De a rendezvény politikailag egyetlen említésre érdemes felszólalása az EP-listát vezető Cseh Katalin beszéde volt. Cseh lényegében felvázolta a Momentum kampányát, ami a lopás fogalma köré épül: többször elismételte, hogy a magyaroktól a kormány ellopta szabadságát, a jogállamot, az európai jövőt és álmot, és a Brüsszelből kapott napi 2 milliárd forint nagyrészét is, amiből Tiborcz István és Orbán Ráhel gazdagodott a magyar adófizetők helyett. 

Cseh Katalin
photo_camera Cseh Katalin Fotó: 444

Miközben az európai egység fontosságát hangsúlyozta, kritizálta az uniós elitet is, amiért engedte, hogy Orbán Viktor és az őt követő populisták megerősödjenek, és belülről gyengítsék és rombolják az uniós intézményrendszert.

„Orbán vagy Európa? (...) Hol a pénz?”

– ismételte el többször Cseh Katalin, olyan hangosan, hogy egy ponton a hangja is elment. 

Fekete-Győr és Cseh beszéde alapján a Momentum pont ugyanolyan egyszerű és világvégehangulatú kampányt fog tolni, mint a Fidesz, csak a mindent eldöntő választást nem a bevándorlást pártoló és azt elutasító politika közt kell megtenni, hanem Orbán Viktor és Európa között. Abban egészen biztosan egyetértenek a kormánnyal, hogy sorsdöntő választás lesz május 26-án. Ami újdonság volt valamennyire, hogy Cseh egységes európai ellenállásról beszélt, és 

el kell érni, hogy a DK-tól a Jobbikig minden ellenzéki párt egységesen szavazzon, ha a magyar jogállamiság kérdéséről esik szó. Cseh azt is mondta, ha mandátumot nyer, azért fog dolgozni, hogy az unió megbüntesse azokat a kormányokat, amelyek lopnak a közösből. (A közvéleménykutatási adatok szerint a Momentumnak esélye lehet egy mandátum megszerzésére.) A második helyen az EP-listán amúgy Donáth Anna áll, de az ő bejutására nem látszik reális esély.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.