Pert nyert az MSZP, ingyen lehet kitenni a választási plakátokat a budapesti villanyoszlopokra

2019 május 1., szerda 7:58

A Kúria keddi döntésének értelmében az MSZP - és bármely más párt - ingyen kiteheti a kampányplakátjait a fővárosi villanyoszlopokra - írja az Index.

Egy tavaly törvénymódosítás miatt az MSZP-nek engedélyt kellett kérnie a budapesti villanyoszlopok tulajdonosaitól, amikor választási plakátokat akartak elhelyezni azokon. A két érintett cég - az Elmü és a B. B. D.- és K. Kft. - közül az utóbbi, ami fővárosi érdekeltség, azt válaszolta a pártnak, hogy a maguk részéről beleegyeznek ugyan, de az MSZP-nek ehhez a fővárostól is engedélyt kell kérnie és közterület-használati díjat is kell fizetnie. Ez plakáthelyenként 9-16 ezer forint lett volna havonta. Bár a fővárosnak elvileg lett volna lehetősége csökkenteni vagy elengedni a díjfizetést, az MSZP pert indított, hogy egyáltalán ne lehessen pénzt kérni ilyesmiért.

A Kúria most igazat adott nekik, kimondva, hogy

az oszlopokon történő plakátelhelyezés választási kampány idején nem köthető közterület-használati engedélyhez és díjhoz, a közterület-használatról szóló szabályok csak az önálló hirdető-berendezések és óriásplakátok esetén alkalmazhatók.