Theresa May menesztette védelmi miniszterét a Huawei-ügy miatt

külföld
2019 május 1., 15:46
comments 49

Menesztette szerdán Theresa May brit miniszterelnök Gavin Williamsont a védelmi miniszteri tisztségből, miután a napokban bizalmas információk szivárogtak ki a kormány nemzetbiztonsági bizottságának üléséről. A menesztés oka „bizalomvesztés”.

Az ülésen sajtóértesülések szerint arról döntöttek, hogy a Huawei kínai távközlési óriáscég „korlátozott” szerepet vállalhat a brit 5G távközlési hálózat kiépítésében.

A tisztséget 2017 óta betöltő Williamson közben továbbra is tagadja, hogy köze lenne az információk kiszivárgásához. Utóda Penny Mordaunt lesz, aki az első nő ebben a pozícióban, katona, a tengerészetnél szolgált.

A kémkedés vádját a Huawei  visszautasította.

A magyar külügyminiszter április végén járt Kínában és találkozott a Huawei vezetőivel. Szijjártó a találkozó után kijelentette, Magyarországon egyetlen vállalatot sem érhet hátrány a nemzetisége miatt.

A Huawei ellen az utóbbi hónapokban többször is felszólaltak az amerikai hatóságok, azzal vádolva a céget, hogy minden információt megoszt a kínai hírszerzéssel. (BBC/MTI/AFP/Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt