Theresa May menesztette védelmi miniszterét a Huawei-ügy miatt

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Menesztette szerdán Theresa May brit miniszterelnök Gavin Williamsont a védelmi miniszteri tisztségből, miután a napokban bizalmas információk szivárogtak ki a kormány nemzetbiztonsági bizottságának üléséről. A menesztés oka „bizalomvesztés”.

Az ülésen sajtóértesülések szerint arról döntöttek, hogy a Huawei kínai távközlési óriáscég „korlátozott” szerepet vállalhat a brit 5G távközlési hálózat kiépítésében.

A tisztséget 2017 óta betöltő Williamson közben továbbra is tagadja, hogy köze lenne az információk kiszivárgásához. Utóda Penny Mordaunt lesz, aki az első nő ebben a pozícióban, katona, a tengerészetnél szolgált.

A kémkedés vádját a Huawei  visszautasította.

A magyar külügyminiszter április végén járt Kínában és találkozott a Huawei vezetőivel. Szijjártó a találkozó után kijelentette, Magyarországon egyetlen vállalatot sem érhet hátrány a nemzetisége miatt.

A Huawei ellen az utóbbi hónapokban többször is felszólaltak az amerikai hatóságok, azzal vádolva a céget, hogy minden információt megoszt a kínai hírszerzéssel. (BBC/MTI/AFP/Guardian)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.