Több mint száz tüntetőt vettek őrizetbe Isztambulban

Isztambulban 127 tüntetőt vettek őrizetbe a május 1-jei megmozdulásokon, közölte szerdán a CNN Türk hírtelevízió.

Az Anadolu állami hírügynökség szerint az isztambuli Taksim téren 14 személyt állítottak elő, mert a tüntetési tilalom ellenére nem tettek eleget a hatóságok felszólításának, hogy vessenek véget a menetüknek, és ellenálltak a rendőrségi intézkedésének.

"A nyílt tereket nem lehet lezárni az emberek előtt" - skandálták a demonstrálók a Taksim tér közelében. 

A térhez vezető utakat a hatóságok lezárták, a téren pedig a biztonsági szervek jelentős erőkkel voltak jelen. Idén nem voltak olyan jelentősebb összetűzések, mint korábban.

A Taksim tér neve szorosan összefonódott a törökországi május 1-jei megmozdulások történetével. 1977-ben 34 ember halt meg a téren, miután egy közeli épületből tüzet nyitottak a tüntető tömegre. A téren több mint három évtizeden át tilos volt munkásokmegmozdulást rendezni.

A Taksim téren csak 2010-ben engedélyezték ismét a május 1-jei tüntetéseket. A megmozdulásokat azonban - miután újból erőszakba torkolltak - 2014-ben ismét kitiltották a térről.

A kormány által engedélyezett május 1-jei tüntetéseken az isztambuli Bakirköy kerületben a szakszervezetek tagjai és politikusok vettek részt, soraikban az újonnan megválasztott isztambuli főpolgármesterrel, Ekrem Imamogluval.

Isztambulban idén különösen feszült a politikai helyzet: az ellenzéki Imamoglu március 31-i helyhatósági választási győzelmét követően a kormányzó iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) szabálytalanságokra hivatkozva fellebbezett az eredmény ellen, és a voksolás megismétlését követelte. A választási bizottság várhatóan hétfőn dönt az ügyben.

Törökország emellett hónapok óta gazdasági válsággal küzd. Különösen az olyan nagyvárosok, mint Ankara és Isztambul lakói kerültek nehéz helyzetbe az erősen megnövekedett megélhetési költségek miatt. A bakirköyi tüntetés résztvevői komoly aggodalmunknak adtak hangot a növekvő infláció és a magas munkanélküliség miatt. (MTI/YASIN AKGUL/AFP)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.