A magyar baromfi és sertéshús thaiföldi szállításáról tárgyalt a KKM delegációja Bangkokban

2019 május 2., csütörtök 18:22
54

A magyar baromfi és sertéshús thaiföldi szállításáról tárgyalt Bangkokban a Külgazdasági és Külügyminisztérium delegációja.

A KKM közölte, hogy a magyar küldöttség arról tárgyalt a thai Állategészségügyi Hatóság (DLD) főigazgatójával és más illetékesekkel, hogy Thaiföld is engedélyezze Magyarországnak a sertéshúsnál a regionalizációt, amiről Japánnal már sikerült megegyezni.

A tárgyalásról Budai Gyula, a KKM külső piacok fejlesztéséért és koordinálásért felelős miniszteri biztosa Budapesten azt mondta: a magyar állat-egészségügyi intézkedések hatékonyak, sikerrel teljesítették a szigorú japán követelményeket, így egy esetleges madárinfluenza-járvány esetén csak a fertőzött területről gátolja Japán a magyar baromfi szállítását.

Budai azt mondta, ilyen megállapodásra törekednek Thaifölddel is, mert ezzel erősíthetik a magyar cégek ázsiai jelenlétét, növelve ezzel Magyarország folyamatosan bővülő exportját. Thaiföld a 640 millió lakosú délkelet-ázsiai térség második legnagyobb piaca, a baromfi mellett a sertéshús is kelendő abban a régióban, ezért fontos, hogy a magyar cégek minél szabadabban szállíthassanak a thai piacra – mondta.

A közlemény szerint az ASEAN-térségben (Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége) 2018-as adatok alapján Thaiföld Magyarország első számú kereskedelmi partnere. A kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly 20 százalékkal nőtt, ezen belül a magyar export 44 százalékkal emelkedett.

A két ország között mezőgazdasági munkacsoport működik, ami várhatóan júniusban tanácskozik újra, és előkészítik a magyar-thai gazdasági vegyesbizottság következő ülését – közölte a KKM.

A magyar delegáció thaiföldi látogatására alig egy héttel azután került sor, hogy Kína újra engedélyezte a magyar kacsa- és libahústermékek kínai szállítását, ez 2015 óta a madárinfluenza-járvány miatt bevezetett tilalom miatt nem volt lehetséges.

Pekingben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a múlt héten arról egyeztetett a kínai kollégáival, hogy a sertéshúsnál is megjelenjen a regionalizáció, egy esetleges állat-egészségügyi járvány esetén ne az egész országból, csak a fertőzött területről legyen tilos hús és húskészítmények szállítása Kínába. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt