Az osztrákok többségének elég hiányos fogalma van a holokausztról

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

56 százaléka az osztrákoknak nem tudja pontosan, hány áldozata volt a holokausztnak - ez derül ki többek közt abból a reprezentatív, 1000 fős mintán készült felmérésből, amit a New York-i központú, a zsidó túlélők anyagi követeléseivel foglalkozó tanács, a Claims Conference készíttetett Ausztriában az izraeli holokauszt emléknap alkalmából.

A felmérés szerint az osztrákok többsége alábecsüli a holokauszt emberi veszteségeit. 36 százalék például úgy hiszi, hogy csak 2 millió vagy annál is kevesebb áldozata volt a népirtásnak, és ez a szám még magasabb, ha a fiatalabb generációt vesszük - a 18 és 34 év közöttiek 42 százaléka gondolja ugyanígy.

Általánosságban is elmondható, hogy minél fiatalabb valaki, annál kevésbé van tisztában a náci pusztítás részleteivel. 

A szervezetet vezető Greg Schneider szerint a fenti megállapítások sajnos megfelelnek a Kanadában és az Egyesült Államokban lefolytatott kutatások tapasztalatainak, az viszont meghökkentő, hogy egy olyan országban is hiányos a lakosság tudása, ahol a holokauszt meg is történt. Schneider szerint az emberek többsége tud a holokausztról, de tudása vagy felszínes, vagy alábecsüli annak jelentőségét, és a pusztítás nagyságát. 

A megkérdezett 42 százaléka nem tudott a Bécstől 146 kilométerre fekvő, egykori mauthauseni koncentrációs tábor létezéséről sem. 119 ezer embert végeztek ki Mauthausenben, köztük 38 ezer zsidót. 

Schneider szerint azért fontos beszélni erről a kérdésről, mert az antiszemitizmus újra előretört, mutatja ezt például a pittsburghi zsinagóga megtámadása is, a rasszizmus és a gyűlölet pedig mindig a hiányos tudásból táplálkozik, szavak útján tör előre, és utána ölt tettekben testet. (Times of Israel / AP)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.